Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Europees Parlement wil onkruidverdelger glyfosaat sneller verbieden

23-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP - Monsanto
Glyfosaat, de mogelijke kankerverwekkende stof in de onkruidverdelger Roundup van Monsanto, moet over vijf jaar zijn verboden in de Europese Unie. Een meerderheid van het Europees Parlement (355 tegen 204) is voor dit snellere verbod. Dat bleek dinsdag bij een stemming in Straatsburg. Morgen bespreekt een groep deskundigen de verlenging van de vergunning in de Europese Commissie.
ANP - Monsanto
Vijf jaar eerder
Boeren zeggen dat ze het middel nodig hebben om hun gewassen te beschermen en dat de voedselproductie anders in gevaar komt. Maar als het aan het Europese Parlement ligt, mogen ze over vijf jaar geen glyfosaat meer gebruiken. De huidige vergunning loopt 15 december af en de beperkingen zouden al volgend jaar in moeten gaan.
Verdeeldheid
De Europese Commissie had eerder een verlenging van tien jaar voorgesteld, maar daar zijn de lidstaten over verdeeld. Nederland is voorstander van verlengen, maar landen als Frankrijk, Italië, Luxemburg en Oostenrijk zijn juist tegen. Komende woensdag zullen deskundigen uit de EU-landen zich over de zaak buigen, maar het is nog niet duidelijk of zij erover gaan stemmen.
Milieuvervuilend en giftig
Glyfosaat leidt al jaren tot hevige discussies en een fel debat. Tegenstanders zien in het middel een milieuvervuilend en giftig product van het bedrijf Monsanto dat alles doet haar monopoliepositie te behouden. Zij voelen zich gesteund door verschillende onderzoeken waaronder dat van de Wereldgezondheidsorganisatie die vaststelde dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. 
Beïnvloed
Monsanto heeft altijd tegengesproken dat glyfosaat kankerverwekkend is, maar heeft de schijn tegen. Zo wordt het bedrijf ervan verdacht  wetenschappelijke studies over de schadelijkheid van glyfosaat te hebben beïnvloed. En in zeker één geval was het bedrijf ook betrokken bij de intrekking van een publicatie over de negatieve gevolgen van glyfosaat. Onder andere daarom  werd onlangs besloten lobbyisten van Monsanto niet langer toe te laten in het Europees Parlement.  Monsanto besteedt per jaar tussen de 300.000 euro en 400.000 euro aan de lobby in Brussel.  
Roundup producent Monsanto voorgoed verbannen uit Europees Parlement
De keuze van Nederland
In Nederland speelt de discussie over de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger ook. Maar ondanks de felle kritiek besloot toenmalig minister Kamp (VVD) in september nog het verdelgingsmiddel niet te gaan verbieden en het advies van de Europese Commissie om de vergunning tien jaar te verlengen over te nemen.
Update 25 oktober:
Het blijft vooralsnog onzeker of de Europese vergunning voor glyfosaat wordt verlengd. Er is onvoldoende steun voor een verlenging van tien jaar, bleek woensdag bij het overleg van verschillende deskundigen van de lidstaten. De Europese Commissie gaat volgens ingewijden nu een voorstel van zeven jaar voorbereiden. De Europese deskundigen komen over uiterlijk tien dagen opnieuw bijeen. (Bron: ANP)
Meer weten over glyfosaat? Kijk dan onze uitzending: ‘ Glyfosaat: omstreden gif
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.