Kamp gaat onkruidverdelger glyfosaat niet verbieden
11-09-2017
•
leestijd 2 minuten
•
127 keer bekeken
•
Het omstreden verdelgingsmiddel glyfosaat waar al jaren discussie over is, wordt in Nederland niet verboden. Dat schrijft Minister Kamp (VVD) in een brief aan de Kamer. Glyfosaat, ook wel bekend onder de naam Roundup, zou mogelijk kankerverwekkend zijn. Maar de Europese Commissie adviseert dat het middel de komende tien jaar gewoon gebruikt kan blijven worden. Kamp neemt dit advies nu over, tot grote verontwaardiging van milieuorganisaties.
Volgens het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is veilig gebruik van glyfosaat gewoon mogelijk en is er geen bewijs dat het middel kankerverwekkend is, ondanks het feit dat de Wereld Gezondheidsorganisatie in 2015 concludeerde dat het mogelijk wel kankerverwekkend is. O
ok het milieu zou te lijden hebben onder het gif. Zo sloegen Nederlandse waterbedrijven verschillende keren alarm over glyfosaat. In de afgelopen zes jaar overschreed het de norm in drinkwaterbronnen meer dan honderd keer.
Bekijk de discussie over de onkruidverdelger in een notendop:
Verboden voor particulieren in België
In België werd het gebruik van onkruidverdelgers met glyfosaat door particulieren in juli dit jaar verboden. Dat verbod was in eerste instantie gepland voor september, maar toen bleek dat Monsanto gesjoemeld zou hebben met onderzoeken naar de effecten van glyfosaat op de gezondheid, zette de Belgische overheid vaart achter de procedure. In Nederland mag Roundup niet meer gebruikt worden bij onkruidbestrijding op stoepen. Nederlandse tuincentra hebben het middel uit de schappen gehaald, maar van een totaalverbod was nog geen sprake.
'Belgen mogen geen onkruidverdelgers met glyfosaat meer gebruiken'
Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren reageerde maandag verbijsterd op de beslissing van minister Kamp. Ze vindt het ongelofelijk dat de EU en Nederland de producent van het middel - Monsanto - weer ‘tien jaar vrij spel geven’ en wil een nieuw debat over de kwestie.