Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

EU-hof: strenge regels voor alle gengewassen

25-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Genetisch gemodificeerde aardappelen
Alle gewassen waarvan telers het DNA veranderen moeten in principe voldoen aan de strenge regels die gelden voor genetische manipulatie. De bewerkingsmethode moet op productlabels staan en de risico’s voor de gezondheid en het milieu moeten in kaart zijn gebracht. Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald.

Wetenschappers en telers gebruiken tegenwoordig ook technieken om zaden te ontwikkelen die resistent zijn voor bestrijdingsmiddelen zonder dat er vreemd DNA wordt gebruikt, terwijl het genenpakket wel wordt gewijzigd. Dergelijke zaden vormen net als traditioneel ‘genmais’ mogelijk een gevaar voor mens, dier en milieu en moeten daarom aan strenge eisen voldoen, vinden Franse organisaties die een rechtszaak hadden aangespannen.
Hoe ver reikt de lobby van de gentech-industrie?
Milieuorganisaties zijn opgetogen
Milieuorganisaties reageren opgetogen op het oordeel van het hof. Vooral chemiereuzen als DowDupont and Bayer/Monsanto hebben patenten aangevraagd voor de genoemde technieken en gemanipuleerde planten. Een grote overwinning voor het milieu, de voedselveiligheid, boeren en consumenten, klinkt het bij lobbywaakhond Corporate Europa Observatory en linkse politici.
Illegaal
De Europese Commissie en de EU-lidstaten moeten er nu voor zorgen dat alle gemanipuleerde gewassen worden getest en gelabeld, en dat proefvelden aan de regels voldoen, aldus Greenpeace. Volgens de organisatie zijn de veldproeven met bijvoorbeeld mais waarvoor Zweden, Finland, België en het Verenigd Koninkrijk al toestemming gaven nu illegaal.

Gentech
Klap in het gezicht
De uitspraak is een klap in het gezicht voor de wereldwijd toonaangevende Nederlandse plantenveredelaars, meldt HollandBIO , de belangenvereniging voor de Nederlandse biotech sector. De belangenorganisatie stelt dat biotechbedrijven met nieuwe technieken veel beter en sneller kunnen voldoen "aan de stijgende vraag naar groente en fruit dat duurzaam geteeld kan worden en gezond en lekker is". Consumenten zouden nu voedsel mislopen "met een nog betere smaak, voedingswaarde en langere houdbaarheid".

Bron: ANP

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.