Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

OneWorld naar rechter om geheime correspondentie tussen Wageningen Universiteit en chemiebedrijf Monsanto

26-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
433 keer bekeken
  •  
Monsanto
OneWorld gaat naar de rechter om erachter te komen wat het contact is geweest tussen Wageningen Universiteit en de chemiebedrijven Bayer, Syngenta en Monsanto. Dat meldt OneWorld op hun website. De universiteit weigert de documenten openbaar te maken, en stelt dat haar instituten geen publieke instellingen zijn.
Het gaat om studies die van invloed zijn geweest op de politieke besluitvorming rondom bestrijdingsmiddelen.

‘De Monsanto methode’
ZEMBLA maakte in 2015 een uitzending over ‘De Monsanto methode’. Monsanto, producent van bestrijdingsmiddelen, genetisch gemodificeerde gewassen en ‘s werelds grootste zaadbedrijf wil de rechten van deze broccoli exclusief claimen, oftewel patenteren. Deze methode is omstreden. Wetenschappers en politici maken zich zorgen. 
‘De Monsanto methode’
Bekijk onze uitzending ‘De Monsanto methode’
‘Privaatrechtelijke organisaties’
Op basis van de Wet van openbaarheid en bestuur (Wob) heeft OneWorld de correspondenties opgevraagd tussen Wageningse onderzoekers en de fabrikanten van pesticiden zoals Bayer en Monsanto. Wageningen Universiteit weigert het merendeel van deze contacten openbaar te maken. De universiteit stelt dat de Wob niet van toepassing is, omdat haar instituten ‘privaatrechtelijke’ organisaties zouden zijn, staat er op OneWorld. Het zou gaan om bijvoorbeeld Wageningen Plant Research , een instituut dat contractonderzoek doet voor de industrie, maar ook rapporten heeft opgesteld voor het ministerie van Landbouw en de Tweede Kamer.

Bijensterfte
Een van de rapporten waar OneWorld naar wil kijken, werd in 2011 opgesteld in opdracht van toenmalig landbouwstaatssecretaris Henk Bleker (CDA). Het gaat om een overzicht van wetenschappelijke studies waarin de link tussen bijensterfte en neonicotinoïden, een klasse bestrijdingsmiddelen, wordt onderzocht. Het rapport concludeert dat de toelating van deze middelen berustte op ‘adequate gegevens’ en vond geen ‘oorzakelijk verband’ met de bijensterfte.
Bekijk onze uitzending ‘De moord op de honingbij’
'Wel degelijk gevaarlijk'
Deze ‘neonics’ zullen echter nog dit jaar in de gehele Europese Unie (EU) in de ban worden gedaan. Alleen het gebruik in de (afgesloten) kasteelt blijft nog toegestaan. Dit nadat de Europese voedselautoriteit EFSA in februari concludeerde dat deze middelen wel degelijk gevaarlijk zijn voor wilde bijen en voor honingbijen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.