Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ethiopië verbiedt adoptie kinderen door buitenlanders

11-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
481 keer bekeken
  •  
ANP - Angelina Jolie
Angelina Jolie en Brad Pitt haalden veelvuldig het nieuws met hun uit Ethiopië geadopteerde dochter Zahara, maar adoptie heeft ook een keerzijde waardoor kinderen het niet zo treffen als Zahara bij haar Hollywood-ouders. Daarom heeft  Ethiopië de adoptie van Ethiopische kinderen door buitenlanders verboden. De regering  wil zo voorkomen dat kinderen worden misbruikt of mishandeld.
ANP - Angelina Jolie
Ethiopië is een populair adoptieland voor met name Amerikanen. Twintig procent van de Amerikaanse geadopteerde kinderen komt ervandaan, schrijft de BBC . Ook beroemdheden als Angelina Jolie en Brad Pitt hebben er een kind geadopteerd.
Mishandeld en vermoord
Maar het debat over adoptie laaide in 2013 op toen een Amerikaans echtpaar werd veroordeeld voor het mishandelen en vermoorden van hun uit Ethiopië geadopteerde kind. Daarbij waarschuwen mensenrechtenorganisaties al decennia dat het adoptiesysteem illegale kinderhandel in de hand werkt. Mensenhandelaren zien er een lucratieve markt in en verschillende Ethiopische adoptiebureaus bleken malafide te zijn.
Voorstanders van adoptie vinden dat het juist goed is kinderen uit verre landen te adopteren, zo ook uit Ethiopië omdat het land arm is en weinig perspectief biedt voor wezen. Buitenlandse ouders zouden deze kinderen nog een kans op een fatsoenlijk leven kunnen geven. Maar de meerderheid van het parlement was er uiteindelijk voor de kinderen in eigen land op te vangen en groot te brengen.
Babyfarms
Niet alleen in Ethiopië staat interlandelijke adoptie ter discussie, ook in Nederland is er kritiek. ZEMBLA onthulde in september dit jaar dat in Sri Lanka jaren gebruik was gemaakt van ‘babyfarms’, huizen waar kinderen werden geboren met als enige doel ze voor adoptie door te verkopen. Dat gaf ook de Sri Lankaanse minister van Volksgezondheid, Rajitha Senaratne, toe. Bekijk deze uitzending in vijf minuten:
De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) adviseerde in oktober vorig jaar aan toenmalig staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie te stoppen met interlandelijke adoptie. De staatssecretaris nam dat advies echter niet over.
Afgelopen mei onthulde ZEMBLA in de eerste uitzending ‘ Adoptiebedrog ’ dat de adoptiedossiers van kinderen, die in de jaren tachtig vanuit Sri Lanka naar Nederland zijn geadopteerd, op grote schaal zijn vervalst. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.