Zembla

Adoptiebedrog 2

20-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
976 keer bekeken
  •  
Dit voorjaar onthulde ZEMBLA een groot adoptiebedrog. Van de duizenden baby’s die in de jaren tachtig vanuit Sri Lanka naar Nederland zijn geadopteerd, blijken de papieren op grote schaal te zijn vervalst. Over hun adopties is gelogen. De moeders die vermeld staan in de papieren zijn niet de échte, biologische moeders. Ook broers en zussen van adoptiekinderen zijn verzwegen.
Voor de destijds geadopteerde kinderen, nu allemaal volwassenen, heeft dit enorme consequenties. Zo rijst de vraag of de echte moeders wel vrijwillig afstand van hun kind hebben gedaan. Naar aanleiding van deze ZEMBLA-uitzending gaan adoptiekinderen naar Sri Lanka op zoek naar hun werkelijke wortels. Ook ZEMBLA reist naar Sri Lanka om de adoptiepraktijken van destijds daar ter plekke te onderzoeken. Wie waren verantwoordelijk voor de vervalsingen? En wie hadden er belang bij?
het Radio interview
Luister ook het Radio interview met ZEMBLA-verslaggever Erwin Otten over de uitzending.
Extra fragmenten
Niet alleen geadopteerden uit Nederland zijn op zoek naar hun biologische ouders in Sri Lanka, ook moeders zoeken de kinderen die ze na de bevalling kwijtraakten. Bekijk hier een eerste fragment waarin ZEMBLA-verslaggever Erwin Otten die moeders ontmoet:
Bekijk ook het fragment uit de uitzending waarin Erwin Otten een ziekenhuis in Matugama bezoekt. Hier werden volgens verplegend personeel, waaronder ook mensen die er in de  jaren tachtig werkten, vroeger baby’s verkocht.
ZEMBLA, ‘Adoptiebedrog – Deel 2’, woensdag 20 september om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO2.
Regie: Erwin Otten
Research: Norbert Reintjens
Eindredactie: Manon Blaas
Lees de transcriptie van deze uitzending.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.