Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'De PFAS-doofpot' genomineerd voor Prix Europa

04-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2647 keer bekeken
  •  
chemours

Zembla is met de uitzending 'De PFAS-doofpot' genomineerd voor de Prix Europa, het grootste prijzenfestival voor de beste televisie-, radio- en online producties van Europa. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Zembla kreeg het afgelopen jaar honderden documenten in handen over de manier waarop de industrie het gevaar en schadelijkheid van PFAS sinds de jaren ’60 heeft achtergehouden. Uit de documenten blijkt dat DuPont (nu Chemours) in Dordrecht al 30 jaar geleden wist dat ze het grondwater onder de fabriek en in de omgeving ernstig vervuilden met grote hoeveelheden giftige en kankerverwekkende PFAS. Uit de stukken blijkt ook da DuPont decennialang zweeg over de risico’s van PFOA voor mens en omgeving.

De uitzending en het vervolg 'De PFAS-verspreiding' leidden onder meer tot vele Kamervragen, een hoorzitting in de Tweede Kamer met de top van Chemours, een hoorzitting in de Provinciale Staten van Zuid-Holland en een massa-aangifte van omwonenden tegen de top van het bedrijf. De Prix Europa wordt eind oktober uitgereikt in Berlijn.

Kijk 'De PFAS-doofpot':

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.