Zembla

Zembla Extra: De PFAS-verspreiding

29-06-2023

Omwonenden van de Chemoursfabriek in Dordrecht schrokken enorm van de onthullingen in de Zembla-uitzending De PFAS-Doofpot. Daarin blijkt dat DuPont (nu Chemours) 30 jaar geleden al wist dat ze het grondwater onder de fabriek en in de omgeving ernstig vervuilden met grote hoeveelheden giftige en kankerverwekkende PFAS. De Tweede Kamer eiste een hoorzitting met de huidige directeur van Chemours. Intussen zijn omwonenden boos en hebben ze veel vragen, want hoe ernstig is de situatie? In deze Zembla Extra publiceren we cijfers over de PFAS-vervuiling in de directe omgeving van Chemours, met PFAS-waarden die duizenden keren boven de norm zitten.

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties

Leovana
Leovana2 jul. 2023 - 16:48

Tijd om alle witte boorden,die hier zeer waarschijnlijk van op de hoogte zijn, voor lange tijd achter de tralies te zetten. Het gebeurt te vaak dat ze er te goed van af komen waardoor andere bedrijven,die ook erg fout bezig zijn, niet de noodzaak zien om, of te stoppen,of hun productieproces aan te passen.

Ger88888
Ger8888829 jun. 2023 - 12:51

Ik ben hoogst benieuwd of er ook onderzoek is gedaan naar de 3 spaarbekkens van Evides waar drinkwater uit voort komt. Deze liggen in de bieschbosch. Waarvan 1 rechtstreeks naast chemours. Daarnaast is er ook het recreatiegebied de merwelanden, waar ook gezommen wordt. Ik zie dit niet terug in de docu. Maar vooral de drinkwatervoorziening is een tikkeltje precair, als ik maar eufemistisch plaats.