Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De giftige afvalberg op Sint Maarten is een ‘moordenaar’

06-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
145 keer bekeken
  •  
ANP Sint Maarten
Vanaf het moment dat orkaan Irma over het eiland Sint Maarten raasde, groeit de giftige afvalberg op het eiland. Als gevolg van chemische reacties, woeden er geregeld branden op de vuilstort die dikke giftige rookwolken veroorzaken. Eilandbewoners vrezen voor hun gezondheid, schrijft NRC.
Letterlijk alles wordt gedumpt op de vuilstort. Controle is er niet. Een 24-jarige omwonende van de dump vertelt in NRC: ”Als de dump in brand staat, trekken hier dikke rookwolken langs en door het huis. Dan kan ik moeilijk ademhalen en heb ik soms pijn op m’n borst.”
Overheid doet weinig
De overheid doet niks en adviseert enkel om ramen en deuren gesloten te houden. Maar dat gaat moeilijk vertelt een eilandbewoner, als je door orkaan Irma geen dak meer op je huis hebt. Uit een enquête onder omwonenden van twee jaar terug blijkt dat toen al “dat de helft van de circa 500 respondenten ademhalingsproblemen heeft als gevolg van de branden. Meer dan 70 procent heeft last van een brandend gevoel in ogen, neus of keel.”
De huidige verantwoordelijke minister wil wel iets aan de afvalberg doen die hij een ‘giant murderer’ noemt. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar de brandstichtingen op de dump.  Ook bekijkt het OM naar het illegaal dumpen van giftig afval en wat de overheid van dit soort praktijken weet.
Lees het verhaal in NRC
Chaos na Irma 
Op 6 september 2017 raasde de zwaarste orkaan sinds mensenheugenis over het eiland Sint Maarten. De verwoestende kracht van Irma bleek overweldigend. Sint Maarten lag in puin en er heerste chaos. ZEMBLA volgde kort na de ramp twee maanden lang de wederopbouw van het eiland. Met Nederlandse hulp werd een noodprogramma gestart om de duizenden huizen weer bewoonbaar te krijgen.
Een maand geleden uitten de Ombudsman van Sint Maarten en van Nederland hun zorgen over de trage wederopbouw van het eiland.  De regeringen van Sint-Maarten en Nederland moeten haast maken met de wederopbouw van Sint-Maarten in de nasleep van orkaan Irma, zeiden ze. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.