Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Curaçao wil meer hulp van Nederland bij opvang Venezolanen

17-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
gevangenis curacao venezuela anp
De Curaçaose regering wil meer hulp van Nederland om de migratiestroom vanuit Venezuela aan te kunnen. Daarom is een tweede ondersteuningsverzoek ingediend bij de Nederlandse regering. Dat maakte Curaçao woensdagavond (lokale tijd) bekend.
Nederland moet onder meer helpen bij de opsporing op zee. Ook is gevraagd om te helpen bij het verbeteren van de aanpak van illegaal verblijf van Venezolanen en moeten er meer plekken komen om illegalen vast te kunnen zetten. Als laatste wil Curaçao met Nederland samenwerken om risico’s in de gezondheidszorg tegen te gaan.
Venezolanen komen illegaal in bootjes
Het gaat om Venezolanen die na de maximale periode van verblijf als toerist, of na het verlopen van een vergunning voor tijdelijk verblijf, niet zijn teruggekeerd. Daarnaast komen veel Venezolanen in bootjes illegaal naar Curaçao.
Volgens de regering van het eiland ondervindt Curaçao steeds meer negatieve gevolgen van de crisis in het Zuid-Amerikaanse land. Stijging van mensenhandel, mensensmokkel, drugssmokkel en wapenhandel vormen grote problemen op het eiland.
Kijk de uitzending over Venezuela terug: 'Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden'
Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden
Dat was goed te zien in de ZEMBLA-uitzending  ‘ Aangespoeld in het Koninkrijk der Nederlanden ’. In die uitzending van 10 oktober 2018 bleek al dat de eilanden Aruba en  Curaçao de hoeveelheid vluchtelingen uit Venezuela niet aankunnen. Op Curaçao worden Venezolanen opgesloten in gevangenisbarakken en teruggestuurd. Opvang is er eigenlijk niet. De eilanden vroegen destijds al, als onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, de Nederlandse regering om hulp. Maar het kabinet voelde zich niet verantwoordelijk. 
Uiteindelijk droeg Nederland op basis van een eerste ondersteuningsverzoek vorig jaar financieel al bij met 132.000 euro aan de verbetering van de detentiecapaciteit voor ongedocumenteerden. De Curaçaose regering wil met Nederland overleggen over invulling van meer ondersteuning. Volgens de lokale overheid verblijven er 4000 tot 6000 Venezolanen op Curaçao, op een bevolking van 150.000 inwoners. Naast Curaçao en  Aruba heeft ook Bonaire te maken met Venezolaanse vluchtelingen.

  Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.