Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Burgercollectief meldt opnieuw 'ernstige' vervuiling door baggerdumpingen in Over de Maas

04-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
209 keer bekeken
  •  
Burgercollectief-2

Een vriendengroep uit het Gelderse dorp Dreumel, verenigd in het burgercollectief Dreumelse Waard, kwam de afgelopen tijd opnieuw een hoop vervuiling tegen langs de oevers van natuurplas Over de Maas. Door de hoogwaterstand komt er veel rotzooi te voorschijn en is de milieuvervuiling goed zichtbaar. Ook is de afgelopen tijd opnieuw bagger gestort in de natuurplas. Het collectief heeft op woensdagochtend melding gedaan bij het Omgevingsloket van de provincie Gelderland, Rijkswaterstaat en de gemeente West en Maas en Waal. 

De groep spreekt van 'ernstige vervuiling' en verzoekt de partijen “te handhaven en de aannemer te sommeren zelf de vervuiling op te ruimen.” Het gaat om bouwafval, sloopafval en plastic.

De vervuiling is volgens het burgercollectief afkomstig uit bagger en grond die recent is gestort. De waarnemingen zijn gedaan op basis van video’s en foto’s van diverse bronnen in de week van 23 februari tot en met 2 maart. 

Kijk de beelden van de aangetroffen vervuiling:

In de melding aan het Omgevingsloket schrijft de vriendengroep te willen voorkomen dat de gemeenschap van West en Maas en Waal opdraait voor de rotzooi. “Daarom vragen we u om naast de acties voor de handhaving nauwlettend toe te zien op het deugdelijk afvoeren en verwijderen van dit afval en voortaan strenger toe te zien op de wijze en aard van het storten.”

Burgercollectief ontdekte al eerder vervuiling
Het burgercollectief maakt zich al langere tijd grote zorgen over wat er in de plas Over de Maas wordt gestort. Ze ontdekten eerder al een hoop troep in Over de Maas en volgden met een bootje het afvalspoor. In de uitzending ‘Gokken met bagger’ blijkt dat veel oranje plastic in de plas afkomstig is van bouwprojecten in België. Vervuild zand met bagger blijkt vanuit allerlei plekken in de natuurplas te worden gestort.

Na de commotie die na de eerste uitzending van Zembla hierover ontstaat, ziet de vriendengroep dat de schepen blijven komen naar Over de Maas. Maar dit keer gaat het om granulietstortingen die door Rijkswaterstaat zijn goedgekeurd. De omstreden manier waarop die goedkeuring is verlopen, is te zien in ‘De afvaldump door Rijkswaterstaat’.

Na de uitzendingen blijft het burgercollectief de plas in de gaten houden en komen ze dus opnieuw een hoop rotzooi tegen. Ze constateren in de melding aan het Omgevingsloket: “De huidige maatregelen en handhaving blijken niet te volstaan.”

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.