Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gokken met bagger

23-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3409 keer bekeken
  •  

Al meer dan 10 jaar worden in Nederland voormalige zandwinputten volgestort met bagger en licht vervuilde grond. In totaal gaat het om minstens 100 miljoen kubieke meter dat in plassen terecht is gekomen.

Soms zitten er veel meer vervuilende stoffen in de bagger dan officieel is toegestaan, blijkt uit onderzoek van ZEMBLA, onderzoekscollectief SPIT en Follow the Money. Onthullende documenten van baggeraars en toezichthouders laten zien dat men het in de praktijk niet zo nauw neemt met regels en voorschriften.

Het ondieper maken van plassen wordt door overheidsorganisaties en natuurbeheerders gepresenteerd als een verbetering van de biodiversiteit, maar wetenschappers trekken dat ernstig in twijfel.

ZEMBLA onderzoekt: wat verdwijnt er in onze plassen en hoe is het toezicht daarop?

'Gokken met bagger'

donderdag 26  september om 21.10 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Herhaling donderdag  3 oktober – 10.10 uur NPO 2

Regie & samenstelling : Roelof Bosma

Research : Frans Glissenaar

In onderstaand document wederhoor bij de uitzending 'Gokken met bagger'. Reacties van Provincie Zuid-Holland, Politie Den Haag, toezichthouders namens provincie Zuid-Holland en Hoogheemraadschap Rijnland, Hoogheemraadschap Rijnland, Rijkswaterstaat:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.