Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Door Chemours geïnitieerde burenraad staakt samenwerking met datzelfde Chemours

13-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1213 keer bekeken
  •  
chemours

Een op initiatief van Chemours opgerichte burenraad heeft de samenwerking met datzelfde Chemours beëindigd. Het overlegorgaan kwam viermaal per jaar samen met de directie van het chemiebedrijf om te werken aan de communicatie en verstandhouding met de omgeving. Naar aanleiding van een uitzending van Zembla trekt de Burenraad nu dus de stekker uit die bijeenkomsten.

In de Zembla-uitzending werd duidelijk dat het chemieconcern al er al sinds de jaren tachtig van op de hoogte is een giftige PFAS-variant te gebruiken. Giftige PFAS kunnen schadelijk zijn voor het immuunsysteem en vergroten de kans op kanker. PFAS zijn bovendien zogeheten forever chemicals: niet of nauwelijks te vernietigen. De verontwaardiging was dan ook groot toen in diezelfde Zembla-uitzending bleek dat het water rond de Dordtse Chemours-fabriek gevaarlijk hoge PFAS-waardes bevat.

De manier waarop Chemours op de Zembla-uitzending reageerde gaf voor de Burenraad de doorslag, zegt voorzitter Bert Kandel. “In plaats van inhoudelijk te reageren, liet Chemours weten dat Zembla geen nieuwe feiten had en dat alle aantijgingen al eens waren weerlegd.”

Daar nam de burenraad geen genoegen mee. Vorige week stelde het orgaan schriftelijk vragen aan Chemours, dat volgende week zouden worden beantwoord tijdens een zogeheten overlegvergadering. “Gisteravond bleek dat ze dat eigenlijk niet willen,” aldus Kandel. Het chemiebedrijf stelde voor het overleg over de zomer te tillen. Dat was voor de burenraad onbespreekbaar. “Een van de redenen zal ook geweest zijn: er is zelden of nooit publiek. Nu zouden er veel buurtbewoners en journalisten komen.” 

De afgelopen jaren verliep de samenwerking goed, vertelt Kandel. “Ik was er tevreden over. Het gaf ontwikkeling. Ze communiceerden beter, de websites werden duidelijker, er werden programma’s voor scholen gemaakt, rondleidingen gegeven, groepen ontvangen.”

Nu is er 'onvoldoende wederzijds vertrouwen om tot een goede open dialoog te komen,' schrijft de burenraad in een statement. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.