Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Brieven versturen waarschijnlijk een stuk duurder in 2019

30-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Postzegel
Het versturen van post kan komend jaar flink duurder worden. PostNL mag de tarieven voor het basispakket aan postdiensten in 2019 met 14,2 procent opschroeven, maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend.

Het doel van deze wettelijke regels is, volgens ACM, dat consumenten en bedrijven niet te veel betalen voor de postbezorging, terwijl PostNL tegelijkertijd het basispakket aan postdiensten rendabel kan leveren. De relatief hoge maximale stijging is te wijten aan het teruglopende aantal brieven dat verstuurd wordt. Hoe minder post verstuurd w ordt, des te hoger de tarieven mogen zijn, stelt de ACM.
Eigen voorstel
PostNL doet op basis van de tariefruimte een eigen voorstel om de tarieven te verhogen. Dat wordt dan vervolgens door de ACM weer beoordeeld.
De laatste jaren zijn de postzegelprijzen flink gestegen. Een postzegel kost momenteel nog 0,83 euro. In 2012 was dat nog 0,50 euro. Een postzegel zou met de nieuwe stijging 0,95 cent kosten.
PostNL negeert ultimatum FNV: acties volgen
Invoering 'combibundel'
Eerder maakte PostNL bekend te bezuinigen op postvoorbereiders. Postbezorgers moeten voortaan zelf te post gaan sorteren op straat, waar dat nu nog door postvoorbereiders in de sorteercentra gebeurt. Vakbond FNV komt met acties vanwege de invoering van deze zogenoemde ‘combibundel’.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.