Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PostNL negeert ultimatum FNV: acties volgen

08-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
PostNL protest pakketsorteerders ANP
PostNL heeft het ultimatum van FNV over de zogenoemde combibundel naast zich neer gelegd. Dat schrijft het postbedrijf in een officiële reactie. FNV zegt dat er acties volgen en mogelijk stakingen. De vakbond beslist in een later stadium over wat voor acties er komen en wanneer.
PostNL wil met de ‘combibundel’ dat postbezorgers de post zelf gaan sorteren op straat. Nu gebeurt dat nog door postvoorbereiders in de sorteercentra. Door deze plannen zouden er vijfhonderd banen verdwijnen bij de postvoorbereiders. 
'Vakbond FNV dreigt met acties tegen 'schandalige plannen' PostNL'
Minder post
Het postbedrijf gaf in een brief aan FNV aan dat de veranderingen van de combibundel noodzakelijk zijn om als bedrijf overeind te blijven in een markt waar elk jaar tien procent minder post wordt aangeboden.
Volgens het bedrijf worden weliswaar bepaalde taken bij de postvoorbereiding weggehaald waardoor daar banen verdwijnen, maar ontstaan op andere plaatsen nieuwe functies. Bovendien krijgen de postbodes nog altijd gesorteerde bundels post om te bezorgen.
Feedback
PostNL zegt al sinds vorig jaar bezig te zijn met de plannen in overleg met de vakbonden en de ondernemingsraad. Op basis van hun feedback zijn aanpassingen gemaakt. PostNL wil de combibundel gefaseerd gaan invoeren.

Bij PostNL werken 20.000 postbezorgers en postbodes.
Bekijk ook onze laatste uitzending over de pakketsorteerders bij PostNL:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.