Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Brandweer heeft geen alternatief voor blusschuim met kankerverwekkende stof PFOA

29-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
brand chemie-pack moerdijk ANP
Er bestaat op dit moment geen goed alternatief voor het blusschuim met de kankerverwekkende schadelijke stof PFOA  (ook wel bekend als C8). De brandweer gebruikt dit type schuim bij het blussen van grote chemische branden en oliebranden. Dat laat staatssecretaris Sharon Dijksma weten nadat onlangs in het nieuws kwam dat de brandweer al jarenlang met het fluorhoudend blusschuim werkt.
brand chemie-pack moerdijk ANP
PFOA is giftig en kankerverwekkend en sinds begin deze maand geldt er een Europees verbod op de stof. Voor de brandweer betekent het dat ze uiterlijk in juni 2020 een alternatief moet vinden, want dan moet het zijn uitgefaseerd.
Onderzoek
Er loopt al onderzoek naar alternatieven, maar volgens de staatssecretaris heeft dat nog geen oplossing opgeleverd. De staatssecretaris benadrukt dat het fluorhoudend schuim alleen bij type branden wordt ingezet, zoals in 2011 gebeurde toen het chemische bedrijf Chemiepack op industrieterrein Moerdijk in vlammen opging.
Of de gezondheid van brandweermannen in al die jaren schade heeft opgelopen, is niet duidelijk doordat er nooit een bloedonderzoek is gedaan. Maar, zegt Dijksma, brandweermensen werken bij grote branden altijd in beschermende kleding en ze dragen zuurstofmaskers.
Aan consumenten verkocht?
Het is ook mogelijk dat PFOA in brandblussers zit die aan consumenten worden verkocht. Dijksma raadt consumenten aan na te vragen of hun aankoop PFOA bevat. Ze geeft ook aan dat er door het verbod steeds minder wordt geproduceerd met PFOA. Daardoor neemt de kans af dat consumenten in aanraking komen met de kankerverwekkende stof.

PFOA was veelvuldig in het nieuws vanwege het gifschandaal bij chemiebedrijf Dupont in Dordrecht, waar ook ZEMBLA onlangs aandacht aan besteedde. In ' De geheimen van de chemische industrie '  bleek dat Dupont in de jaren tachtig al wist hoe gevaarlijk PFOA is voor omwonenden van de fabrieken in zowel Amerika als Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.