Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Brandweer werkt met blusschuim met zeer schadelijke stof PFOA

23-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
149 keer bekeken
  •  
Brandweer (ANP)
De Nederlandse brandweer werkt al jaren met blusschuim met de giftige stof C8, een stof die zeer schadelijk is voor de gezondheid en het milieu. Deskundigen waarschuwen voor gezondheidsrisico’s voor brandweerlieden en voor milieuschade.  
Dat nieuws brengt het AD dinsdag. Uit onderzoek van de krant blijkt dat de meeste brandweerkorpsen in Nederland met het zogeheten ‘fluorhoudend’ blusschuim werken waarin C8 zit. C8 staat ook bekend als PFOA, de giftige en kankerverwekkende stof die veelvuldig het nieuws heeft bereikt vanwege het gifschandaal bij chemiebedrijf Dupont in Dordrecht, waar ook ZEMBLA onlangs aandacht aan besteedde.
Uit de ZEMBLA-uitzending  'Geheimen van de chemische industrie'  bleek dat Dupont in de jaren tachtig al wist hoe gevaarlijk PFOA is voor omwonenden van de fabrieken in zowel Amerika als Nederland. In een vertrouwelijk document uit 1982 adviseert de medisch directeur al om de uitstoot van C8/PFOA sterk te verlagen. 
Jarenlang blootgesteld
Onderzoek van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bevestigde begin mei dat de concentratie van de kankerverwekkende stof PFOA in het bloed van omwonenden van de Dupont-fabriek te hoog is. Dat betekent een risico voor de gezondheid van mensen die in de buurt van de fabriek woonden. Een groep van ongeveer vijfhonderd omwonenden en ex-medewerkers van de fabriek eisen vijftig miljoen euro van het bedrijf, dat nu Chemours heet, omdat ze jarenlang zijn blootgesteld aan de giftige stoffen. 
In het drinkwater
Volgens het RIVM is het fluorhoudend blusschuim zeer schadelijk, schrijft het AD. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook voor het milieu, omdat de stof nauwelijks wordt afgebroken. Op sommige plaatsen wordt bluswater opgevangen maar vaak is dat niet zo. Dan belandt de stof in het milieu, in het grondwater en volgens het RIVM kan het in theorie ook in het drinkwater belanden.
Toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit Amsterdam zegt tegen het AD over de brandweermannen en het blusschuim:
“Als ze het gebruiken, moeten ze beschermende kleding dragen. Ze zouden ook het bloed moeten onderzoeken van deze mensen. Ik weet niet of dat nu al gebeurt, maar dat lijkt mij heel verstandig.”
De brandweer is inmiddels op zoek naar een alternatief voor PFOA.
Lees het artikel in het AD hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.