Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

België wil precies weten welke imams in het land prediken

24-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Moskee gebed / ANP
Belgische minister van Justitie wil in kaart brengen welke imams in het land preken en aan welke moskee ze verbonden zijn. De Moslimexecutieve, het vertegenwoordigende orgaan van de moslims in België, moet hierbij helpen. Het orgaan moet de informatie doorspelen aan de Dienst voor de Veiligheid van de Staat.
Moskee gebed / ANP
Minister Koen Geens deed zijn uitspraken in het tv-programma Terzake nadat bekend werd dat het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Catalonië ook een link had met België.
Geen bewijs van goed gedrag
De Spaanse imam Abdelbaki Es Satty verbleef tussen januari en maart 2016 in België, en was mogelijk nog vaker in het land. Hij zou drie maanden actief zijn geweest in de Youssef-moskee in Diegem, waar hij werd weggestuurd omdat hij geen bewijs van goed gedrag kon tonen.
De Belgische minister stelt dat zijn land geen schuld heeft aan de aanslagen. ”Es Satty was een toevallig passant die door de moslimgemeenschap zelf al snel is verwijderd. We moeten die gemeenschap daarvoor loven en prijzen. Bovendien heeft de Spaanse overheid ons nooit duidelijk gemaakt dat hij gevaarlijk was, hoewel hij lang in Spanje heeft gewoond.”
In Nederland
In Nederland heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid een lijst met haatpredikers opgesteld.De dienst houdt sinds 2015 een zogenoemde ‘alerteringslijst’ bij van radicale predikers. Daar staan buitenlandse predikers op die een anti-democratische boodschap verkondigen of oproepen tot vijandigheid of geweld. Als zij een visum aanvragen voor een bezoek aan Nederland, kan dat hen op basis van de lijst geweigerd worden.
Undercover in de Deense moskee
ZEMBLA zond vorig jaar maart de documentaire ‘ Undercover in de Deense moskee ’ uit die aan het licht bracht hoe imams in acht Deense moskeeën met twee monden spreken; gematigd naar de buitenwereld, maar streng orthodox achter de deuren van de moskee. De documentaire maakte in Denemarken een maatschappelijke en politieke discussie los. Na veel debat besloot de Deense regering uiteindelijk haatpredikers die aanzetten tot het plegen van strafbare feiten harder te gaan aanpakken. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.