Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Undercover in de Deense moskee

  •  
23-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
808 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-11-09 om 14.58.19
Twee moslims doen zich voor als getrouwd stel. Ze komen oorspronkelijk niet uit Denemarken en blijven om veiligheidsredenen anoniem. Nadat ze drie maanden met een verborgen camera filmen in meerdere Deense moskeeën, gaan ze weer terug naar eigen land. Aanleiding voor de geheime missie zijn uitspraken van insider Ahmed Akkari. Hij is zelf ook moslim en hoort jarenlang bij de intieme kring van Deense imams. Drie jaar geleden neemt hij afstand van de fundamentele, politieke islam. Daarna klapt Akkari uit de school en waarschuwt dat veel moskeeën de integratie van moslims in Denemarken zouden belemmeren. In het openbaar verkondigen de woordvoerders juist dat ze hun volgelingen op het hart drukken dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Maar volgens Akkari spreken de meeste imams met twee monden.
ZEMBLA INTERNATIONAAL onderzoekt wat zich afspeelt achter de poort van de Deense moskee.
Met de geheime camera maakt het undercover-stel opnames in acht van de ongeveer 150 Deense moskeeën. Twee staan bekend als gematigd. Als de vrouw vertelt dat haar man haar mishandelt, raden zeven van de acht religieuze leiders haar af om naar de politie te gaan. Ze wijzen de vrouw er zelfs op dat ze verplicht is om met haar man naar bed te blijven gaan. Eén van imams zegt dat kinderen vanaf tien jaar geslagen mogen worden als ze niet willen bidden. Een ander raadt het stel aan om zich te richten op de omgang met andere moslims, en niet naar een Deens verjaardagsfeest te gaan.
De prijswinnende reportage heeft tot veel ophef geleid in Denemarken. Als gevolg kondigt de Deense regering aan een lijst op stellen van ‘haatpredikers’, die openbaar wordt. 
De reportage is inmiddels niet meer op onze website te bekijken. Meer informatie over het verhaal en de gevolgen van de reportage in Denemarken is te lezen in de longread 'De gevolgen van Undercover in de Deense moskee'.
Nederlandse bewerking: Marieke van Santen
Eindredactie: Manon Blaas

ZEMBLA INTERNATIONAAL- 'Undercover in de Deense moskee' woensdag 23 november 2016 om 21:15 uur bij de VARA op NPO 2
Transcriptie van deze uitzending

Meer over:

uitzending
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.