Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

België vindt glyfosaat bloedlink en voert verbod in, Nederland wacht af

22-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
Roundup Flickr (Mike Mozart)2
In tegenstelling tot Nederland wil België wel zo snel mogelijk een verbod op onkruidverdelgers met de mogelijk kankerverwekkende stof glyfosaat invoeren. Het verbod geldt voor particulieren.
Roundup Flickr (Mike Mozart)2
De Vlaamse minister van omgeving Joke Schauvliege kwam dit voorjaar met het plan. Volgens het Vlaams infocentrum voor land- en tuinbouw heeft nu ook de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement ingestemd met het voorstel van de minister.
Te laat
In Nederland is een motie van GroenLinks en de Partij voor de Dieren met een soortgelijk voorstel vorige week niet aangenomen . De meeste partijen willen wachten tot de Europese Commissie met een advies komt. Dat is in het najaar op zijn vroegst te verwachten. Nu in België de eerste stappen gezet zijn voor een verbod kan dat op zijn vroegst in september van kracht zijn. De oppositie in België vindt dat eigenlijk veel te laat, omdat mensen juist in de lente en de zomer onkruidbestrijdingsmiddelen gebruiken.
Glyfosaat: omstreden gif
Bekijk de uitzending: ' Glyfosaat: omstreden gif '
Tegen glyfosaat, onder meer bekend van het bestrijdingsmiddel Roundup van chemieconcern Monsanto, is veel protest vanwege de risico’s voor gezondheid en milieu. In nog geen vijf maanden hebben ruim een miljoen Europeanen hun handtekening gezet onder een groot burgerinitiatief voor een verbod van onkruidverdelgers waarin het omstreden middel glyfosaat is verwerkt. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde vorig jaar dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is.
Vergunning verloopt
De Europese vergunning voor glyfosaat verloopt eind dit jaar en Europa moet beslissen of dat met tien jaar wordt verlengd. De Europese Commissie komt daarom met een advies dat is uitgesteld tot het najaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.