Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Belastingdienst schendt privacy van zelfstandige ondernemers

06-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
ANP- Belastingdienst
De Belastingdienst handelt in strijd met de privacywetgeving bij het innen van belasting bij zelfstandige ondernemers. Als de fiscus de overtredingen niet stopt, dan dreigen volgens de Autoriteit Persoonsgegevens maatregelen.
De berisping draait om de btw-nummers voor ondernemers, die bijvoorbeeld op brieven en formulieren van de Belastingdienst staan. In het geval van zzp'ers bestaat die code uit het burgerservicenummer van de desbetreffende ondernemer. Zodoende worden zelfstandige ondernemers gedwongen een nummer openbaar te maken waaronder een hoop privégegevens schuilgaan. Dit kan leiden tot identiteitsfraude, stelt de privacywaakhond.
Meerdere problemen bij de Belastingdienst
Het is niet de eerste keer dat de Belastingdienst in de fout gaat. Vorig jaar bleek uit onderzoek van  ZEMBLA dat de Belastingdienst  de financiële en persoonlijke gegevens van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven in de periode van 2013 tot 2016 onvoldoende beveiligde. In juni 2018 bleek dat de belangrijkste IT-applicaties binnen de Belastingdienst volstrekt beneden de maat zijn.
De Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat overheidsinstanties in principe wel het recht hebben om een burgerservicenummer op te vragen. Voor de manier waarop de Belastingdienst omspringt met het identificatienummer, ontbreekt echter iedere wettelijke basis.
De Belastingdienst zegt te streven naar een oplossing, maar spreekt over een technisch ingewikkeld vraagstuk. "We zijn er druk mee bezig. Het is een uitdaging", aldus een woordvoerder. Staatssecretaris Menno Snel (Belastingen) wil na de zomer een nieuwe stand van zaken geven.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.