Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Cruciale IT-systemen volgens de Belastingdienst slecht op orde

08-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
ANP- Belastingdienst
Uit een presentatie die Tweede Kamerleden op 5 juni tijdens een besloten bijeenkomst kregen van topambtenaren van de Belastingdienst blijkt dat de belangrijkste IT-applicaties volstrekt beneden de maat zijn. De technische waarde is onvoldoende, de systemen zijn niet relevant genoeg en bieden medewerkers niet genoeg ondersteuning. Het gaat om de IT-onderdelen voor Inning, Auto, Loonheffingen, Omzetbelasting en Beroep, Bezwaar en Klachten, zo kregen de Kamerleden te horen.
De IT-systemen voor deze processen zijn nog slechter op orde dan dat voor de Erf- en Schenkbelasting. Eind vorig jaar kwam al naar buiten dat het computersysteem voor de berekening van Erf- en Schenkbelasting zo slecht functioneerde dat de inkomsten €450 miljoen lager uitvielen. Die achterstand moet later worden ingehaald. De oplevering van een nieuw automatiseringssysteem heeft ernstige vertraging opgelopen en gaat fors meer kosten dan oorspronkelijk begroot. De falende IT heeft directe gevolgen voor mensen die een erfenis willen afhandelen.
PvdA-Kamerlid Nijboer reageert geschrokken
PvdA-kamerlid Henk Nijboer is geschrokken van de presentatie. “Dat juist de systemen voor de Loon- en Omzetbelasting bovenaan dat lijstje staan, baart mij ernstig zorgen,” aldus Nijboer. “Dat zijn de belastingen die het meeste opbrengen. Als dat stilvalt zijn de problemen nog veel groter dan nu met de Erf- en Schenkbelasting.”
Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst moet uit de presentatie niet de conclusie worden getrokken dat de systemen op dit moment slecht functioneren. “Het gaat om de toekomstbestendigheid van de IT, dus in hoeverre de systemen kunnen worden aangepast.” Er is geen sprake van achterlopende belastinginkomsten door de krakkemikkige automatisering, verzekert de woordvoerder.
Bekijk de presentatie van de Belastingdienst
Prutsen en pielen zonder pottenkijkers
ZEMBLA besteedde eerder aandacht aan de IT van de Belastingdienst in de uitzending ‘Prutsen en pielen zonder pottenkijkers’. Daarin onderzochten we de afdeling Data & Analytics van de Belastingdienst. Ook daar liet de IT ernstig te wensen over. Bovendien ging de afdeling zeer slordig om met gevoelige persoonsgegevens. Volgens de Belastingdienst is de automatisering van Data & Analytics nu wel op orde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.