Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

VGZ wint kort geding van zorginstelling Ciran en hoeft declaraties niet te betalen

31 okt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Ciran
De kortgedingrechter in Arnhem vermoedt dat zorgverlener Ciran sjoemelde met declaraties die het bedrijf indiende bij zorgverzekeraar VGZ. Voor VGZ was het een reden om declaraties van Ciran sinds maart 2017 niet meer uit te betalen. Inmiddels is Ciran op die manier 6,5 miljoen euro misgelopen. Ciran eiste bij de kortgedingrechter dat VGZ per direct weer moet betalen. De rechter ziet genoeg aanwijzingen die het vermoeden dat Ciran onverzekerde zorg declareerde, onderbouwen en wijst de vordering van Ciran af.
ciran5
De rechter haalt in de uitspraak ook de uitzending van ZEMBLA aan over Ciran. Daaruit bleek onder meer al dat Ciran te veel geld declareerde bij de verzekeraar en klachten van patiënten opklopte, zodat het bedrijf vooral behandelingen kon geven waarbij ze een hoger bedrag kon declareren. Ook waren revalidatieartsen nauwelijks bij de behandelingen van de patiënten betrokken. Een oud-medewerker van Ciran zei tegen ZEMBLA dat het niet om de patiënten, maar allemaal om geld draaide bij het bedrijf. "Zoveel mogelijk trajecten doorlopen, zoveel mogelijk intakes doen. Zoveel mogelijk mensen binnenhalen."
20 miljoen euro
In totaal gaat het mogelijk om 20 miljoen euro aan declaraties die VGZ waarschijnlijk ten onrechte aan Ciran uitbetaalde, maar dat bedrag kan nog hoger zijn. Dat moet een rechter nog vaststellen in een bodemprocedure.
Met Ciran gaat het intussen niet goed. Dat is op te maken uit het vonnis van de rechtbank Arnhem.
"Ciran verkeert financieel in zwaar weer. Het aantal patiënten dat zij thans heeft, is teruggelopen van 5000 per jaar naar zo’n 3000. Andere zorgverzekeraars betalen declaraties niet meer of beperkt."
Maatschappelijk belang groot
De rechter heeft de financieel kwetsbare situatie van Ciran meegewogen in de uitspraak, maar vindt het maatschappelijk belang dat alleen betaald wordt voor doelmatig en rechtmatig verleende zorg, zwaarder wegen dan de belangen van Ciran.  
Kijk de uitzending over Ciran   terug:

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.