Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bedrijf moet schuld erkennen om schikking met OM te krijgen

27-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
Marianne Bloos (OM)
Een schikking tussen het Openbaar Ministerie en een bedrijf is alleen mogelijk bij zaken 'waarin de verdachte ook zelf het foute van zijn handelen inziet' en er een boete of werkstraf op de overtreding staat. Dat zegt hoofdofficier van justitie Marianne Bloos van het Functioneel Parket (OM) naar aanleiding van een op handen zijnde schikking van het OM met ING. Die schikking gaat over een strafzaak waarin de bank verdacht wordt van betrokkenheid bij witwassen en corruptie. Dat schrijft het Financieel Dagblad dinsdag.

Vier witwas- en corruptiezaken
De Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten willen dat ING inzage geeft in toekomstige integriteitsrisico’s van de bank. Dit naar aanleiding van vier witwas- en corruptiezaken waarin ING verdachte is. Daarnaast zal een miljoenenboete waarschijnlijk onderdeel worden van de schikking, schrijft het FD .
Geen schulderkenning, geen schikking.
Over de situatie met ING wil het OM geen verdere vragen beantwoorden. Bloos wil wel zeggen wat het beleid is van het OM ten aanzien van schikkingen, ook wel ‘hoge en bijzondere transacties’ genoemd. Onderdeel van zo'n transactie moet zijn dat de verdachte erkent dat hij fout zat, zegt ze dinsdag in het FD. Geen schulderkenning, geen schikking.
Voordelen voor OM en verdachte
Volgens Bloos is er geen sprake van het afkopen van strafvervolging, maar kan met een hoge transactie en een persbericht over de schikking hetzelfde worden breikt als wanneer er een langdurige rechtszaak zou komen. Daarbij levert een schikking het OM ook meer capaciteit op. En voor de verdachte is het voorkomen van een slepende rechtsgang met bijbehorende imagoschade ook voordelig.

‘Aantal hoge transacties al jarenlang gelijk’
Het idee dat het OM steeds vaker strafzaken met bedrijven schikt klopt niet volgens hoofdofficier Bloos. 'Eigenlijk leent maar een klein deel van de strafzaken zich voor een hoge transactie. Het aantal hoge transacties blijft ook al jarenlang gelijk,’ aldus de hoofdofficier in het FD.

‘Zakendoen met justitie’
Of het echt zo is dat bedrijven alleen mogen schikken als ze schuld bekennen, onderzoekt ZEMBLA in de uitzending ‘ Zakendoen met justitie ’ die morgen wordt uitgezonden. Bekijk hier een fragment van die uitzending: Sinds 2004 incasseerde het Openbaar Ministerie ruim 1,2 miljard euro met schikkingen, de zogenaamde 'hoge en bijzondere transacties'. Dat geld belandt in de schatkist. Alles wordt discreet geregeld achter gesloten deuren. Maar wat er precies wordt afgesproken mogen we niet weten. Het enige dat bij schikkingen daadwerkelijk achter slot en grendel gaat, zijn de contracten tussen justitie en de verdachte bedrijven. Die stukken zijn geheim. Morgen meer in ‘ Zakendoen met justitie’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.