Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zakendoen met Justitie

27-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
932 keer bekeken
  •  

Interview met ZEMBLA-maker Jos Slats onderaan de pagina
De penningmeester die in de kas van de sportclub heeft gegraaid, moet voor de rechter verschijnen. Terwijl bedrijven die voor miljoenen frauderen, strafvervolging kunnen afkopen bij het Openbaar Ministerie. De Rabobank maakte zich schuldig aan het manipuleren van rentetarieven, maar wist een beschamende, openbare strafzaak te voorkomen door de kwestie voor zeventig miljoen euro te schikken met justitie. Accountantskantoor KPMG moffelde smeergeldbetalingen weg in de boekhouding van bouwbedrijf Ballast Nedam. Beide bedrijven kochten hun strafzaak af. Wie diepe zakken heeft, hoeft dus niet altijd te vrezen voor de negatieve publiciteit van een openbaar strafproces.

Sinds 2004 incasseerde het Openbaar Ministerie ruim 1,2 miljard euro met deze 'hoge en bijzondere transacties'. Dat geld belandt in de schatkist. Maar een rechter komt er niet aan te pas. Alles wordt discreet geregeld achter gesloten deuren. Maar wat wordt daar precies afgesproken? Dat mogen we niet weten. Het enige dat bij schikkingen daadwerkelijk achter slot en grendel gaat, zijn de contracten tussen justitie en de verdachte bedrijven. Die stukken zijn geheim. Maar… soms lekt er wel eens iets uit. ZEMBLA onderzoekt: de achterkamertjes van het Openbaar Ministerie.

Luister ook het interview op NPO Radio1 terug met ZEMBLA-maker Jos Slats.

Regie: Jos Slats
Research: Nikki van der Westen
Eindredactie: Manon Blaas

Lees het transcript van de uitzending.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.