Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Amerikaanse vrouw zwaargewond door aanval Nederlandse politiehond

11-03-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2364 keer bekeken
  •  
politiehonden_artikellilit
Een Nederlandse politiehond die aan de Amerikaanse politie is verkocht, heeft daar een onschuldige vrouw ernstig verwond. De gruwelijke aanval is met een bodycam gefilmd. Zembla spoorde de oorspronkelijke eigenaar van de hond op. Ook sprak Zembla met Amerikaanse journalisten van The Marshall Project over de problemen die politiehonden in de VS veroorzaken. 
Ook in de Verenigde Staten (VS) zijn er geen duidelijke regels over de inzet van politiehonden en laten honden op commando niet los. Dat zeggen journalisten van The Marshall Project, een nieuwsorganisatie die een jaar lang de gegevens over de inzet van politiehonden bij de 20 grootste politiekorpsen in het land heeft onderzocht.
We spraken met een van de onderzoekers: Abbie VanSickle. “We kregen de tip om eens te kijken naar een heftig bijtincident met een politiehond in Alabama. Nadat we ons in deze casus hadden verdiept vroegen we ons af of de problemen in deze zaak ook landelijk spelen. We vroegen ons af waar politiehonden voor worden gebruikt, hoe vaak ze worden ingezet en wat voor letsel mensen eraan overhouden.”

Kijk het interview met Abby VanSickle van The Marshall Project:

Honden ingezet voor kleine vergrijpen
De journalist heeft het eerste deel van de Zembla-uitzending ‘Bijten als beloning’ gezien en ziet veel gelijkenissen met de conclusies uit The Marshall project. “Een paar dingen vielen mij op: honden worden ook hier beloond voor het bijten van mensen. Ook dachten wij dat politiehonden alleen ingezet worden tegen mensen die gewapend zijn of verdacht worden van een geweldsdelict en op de vlucht slaan voor politie. Maar wij zagen veel gevallen waarbij de hond werd ingezet tegen mensen die verdacht werden van kleine vergrijpen. Bijvoorbeeld bij een verlopen kentekenplaat of bij een vrouw die een nagelvijl en nagellak had gestolen uit een drogisterij. Ook ontdekten we dat er geen richtlijnen zijn in de VS voor de inzet van een politiehond.”
 
In Nederland getrainde politiehonden zijn over de hele wereld zeer gewild en veel honden worden aan de VS verkocht. VanSickle stelt dat het heel vaak voorkomt dat de politiehonden in de VS luisteren naar Nederlandse commando’s. “Er is mij verteld dat politiehonden die uit Nederland of Duitsland komen de gouden standaard zijn”, zegt VanSickle.

Hoe een Amerikaanse vrouw zwaargewond raakt door een Nederlandse politiehond

De Amerikaanse journalisten stuitten op een gruwelijke casus waarbij een in Nederland getrainde hond een vrouw in haar been bijt en niet meer loslaat wanneer de agent het Nederlandse commando ‘los’ gebruikt. Van de aanval zijn beelden gemaakt via de bodycam van de agent. 

Het is 30 mei 2019 rond een uur of vijf wanneer een vrouw, haar broer en haar verloofde stoppen bij een tankstation in het stadje Lake Charles in de Amerikaanse staat Louisiana. In een gehuurde auto rijden ze van New Orleans naar Texas. Een burger belt naar de politie en zegt dat een van de mannen onder invloed lijkt te zijn van drugs. De politie komt af op de melding en arresteert een van de mannen op basis van een uitstaand arrestatiebevel. Ook de verloofde van de vrouw moet plaatsnemen in de politieauto.  
In de gehuurde auto van het drietal vinden de politiemannen wiet, een fles alcohol en een wapen. Wanneer de agenten een tijdje staan te praten zien ze dat de vrouw is verdwenen.

Zij werd niet gearresteerd, toch besluiten de agenten om haar te gaan zoeken omdat ze vermoeden dat ze iets illegaals in haar handtas heeft. Na een tijdje zonder succes gezocht te hebben, keert een van de politiemannen terug en haalt politiehond Bobby erbij om de vrouw te vinden.

Amerikaanse agent geeft Nederlands commando 'los'

Op de bodycambeelden is te zien hoe Bobby de vrouw vindt die liggend op de grond aan het schuilen is in de bosjes. Ze is niet gewapend en draagt ook niets illegaals bij zich. De hond bijt meteen in het been van de vrouw waarna de politieagent meerdere keren in het Nederlands het commando ‘los’ geeft. De politiehond laat echter niet los. Wat volgt is een worsteling tussen Bobby en de politieagent die met geweld probeert om Bobby zover te krijgen dat hij loslaat. Na bijna twee minuten lukt dat.
                                                             
Volgens de advocaat van de vrouw hield ze heftige verwondingen en mentale problemen over aan de hondenbeet. “Ze moest twee operaties ondergaan. Haar linkerbeen zit vol met littekens die haar bewegingen in de weg staan. Door haar verwondingen kan zij tevens haar werk als kapster niet uitvoeren”, staat er in de aanklacht tegen de politie. De vrouw wordt verder nergens van verdacht.

Waarschuwing! De volgende beelden van de politiehond-aanval zijn zeer schokkend:

Waar komt politiehond Bobby vandaan?

Zembla zocht uit waar de in Nederland getrainde Bobby vandaan komt en hoe het zo gruwelijk misging in Louisiana. We spraken met Paul de Lepper, de trainer van de politiehond die hem later weer doorverkocht aan een tussenhandelaar.
 
De Lepper  reageert zeer verbaasd op het incident: “Ik sta ervan te kijken, want het is geen hond die ik in staat achtte om zomaar een burger te pakken. Ik heb Bobby er nooit voor aangezien, zoveel geweld. Ik snap het niet. Nou, ik snap het wél, maar dan ben ik speculatief over wat er daarna met hem gebeurd is zeg maar.” Hij legt uit dat politiemensen “bij god niet weten wat ze in de vingers krijgen”.
 
“Dat is in Nederland ook en dat is in het buitenland denk ik niet anders: het zijn geen trainers zoals ik dat ben. Wij richten ze af op het ‘pak’ wat eigenlijk niet meer dan een spelletje is. Als ze daarna de hond gaan leren een burger te bijten, en dat moeten de mensen doen die er al niet heel veel verstand van hebben, dan komt zo’n hond in een hele andere modus terecht want dan kan het zomaar zo zijn dat de hond denkt: ‘Hier mag ik alles’.”  
Bobby werd geboren in 2012. “Hij blonk heel erg uit met de neus. Dat was geweldig”, vertelt de voormalige eigenaar. “Het (lossen) was geweldig. Ik hoefde z’n naam maar te roepen, en hij viel ervan af.” Maar Bobby deed liever zoeken dan bijten, aldus De Lepper. “Ik vond dat hij op bepaalde punten, het bijtwerk, te weinig kwaliteiten liet zien. Ik had liever gehad dat ie daarin wat zekerder was. En wat feller. In het bijtwerk was hij eigenlijk te braaf.”  
 
Bobby deed daarom nooit examen en behaalde zo geen officieel certificaat. “Daar had ik dan nog wel een jaartje voor nodig gehad”, vertelt De Lepper, maar hij vond hem niet goed genoeg. Inmiddels had hij al een andere hond waar hij zijn tijd in wilde steken, waardoor De Lepper besloot Bobby weg te doen. Hij was toen net drie. “Zo gaat dat”, stelt de trainer.
 
Omdat Bobby geen certificaat had mocht hij weg voor ‘maar’ 2500 euro. Een hond die vlak daarna verkocht werd door de trainer bracht 5000 euro op. Deze hond had wel een certificaat. Bobby komt daarna terecht bij Mike Deijkers, eigenaar van MD Policedogs. Hier verblijft de hond een paar maanden voordat hij terecht komt op een politiestation in Louisiana. Deijkers stelt over het incident: “Wat er daar gebeurd is, kan ik niet de vinger op leggen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.