Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bijten als beloning

16-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7879 keer bekeken
  •  
De populaire Rotterdamse politiehond Bumper is sinds april weer terug op de sociale media. "Mooiste nieuws ever in deze coronatijd," schrijft iemand op Facebook. Als schattige pup wordt Bumper in 2018 online een grote hit. Aandoenlijke filmpjes op Youtube, waarin is te zien hoe het hondje wordt opgeleid tot diensthond, trekken tienduizenden volgers.

De teleurstelling is dan ook groot als de politie besluit ermee te stoppen. Maar Bumper was “een mooi uithangbord voor de politie Rotterdam” en om die reden dus weer terug als ster op het doek.Wat de fans van Bumper waarschijnlijk niet weten, is dat vrijwel elke dag iemand wordt gebeten door een politiehond. Vaak gebeurt dat terecht, soms onterecht. Maar als ze bijten is het altijd raak en soms zo ernstig dat er blijvend letsel is bij het slachtoffer.

De politiehond is het op één na hoogste geweldsmiddel van de politie. Na de diensthond komt het pistool. Voor het gebruik van vuurwapens, pepperspray en wapenstok zijn er duidelijke instructies over hoe, wanneer en tegen wie ze mogen worden ingezet. Vreemd genoeg zijn die er niet voor de inzet van de hond. Zembla onderzoekt: wat betekent dat voor de inzet van politiehonden?
Bijten als beloning
Donderdag 19 november om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO2
Herhaling: donderdag 26 november - 9.30  uur – NPO 2


Regie: Erwin Otten
Research: Norbert Reintjens
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.