Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Afvalverwerker Vink weer in overtreding, provincie gedoogt niet meer

26-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kunstgrasberg 8
Afvalverwerkingsbedrijf Vink uit Barneveld wordt niet meer gedoogd door het college van Gedeputeerde Staten. Na een controle van de omgevingsdienst is op 20 september gebleken dat Vink een aantal regels van de gedoogbeschikking heeft overtreden. Dat meldt Omroep Gelderland.
ZEMBLA liet onlangs in ‘De kunstgrasberg’ zien dat Vink al een jaar in overtreding was met de opslag van de kunstgrasmatten. De provincie besloot in juni om de situatie te gedogen, omdat er uitzicht zou zijn op een definitieve vergunning.

Het afvalverwerkingsbedrijf moest volgens de gedoogbeschikking vakken maken waardoor bij een eventuele brand het vuur niet over kan slaan. Aan die eisen is niet voldaan, zo staat in de brief. De kunstgrasmatten waren niet op alle opslaglocaties op de juiste wijze opgeslagen. Ook had Vink een gebouw zonder vergunning geplaatst. Dat gebouw is inmiddels afgebroken. De provincie beraadt zich nu op vervolgstappen.
Maatschappelijke functie
Gedeputeerde Conny Bieze heeft in een debat met Provinciale Staten op 26 september niets vermeld over de overtredingen, terwijl daar wel naar gevraagd is. In ‘De kunstgrasberg’ noemt Bieze Vink belangrijk, omdat “het een maatschappelijke functie vervult”.
Enige bedrijven
De bedrijven TUF en Vink zijn de enige bedrijven in Nederland die zich bezighouden met de recycling van kunstgrasvelden. Zij overtreden structureel verschillende wettelijke bepalingen en milieuregels. Dat blijkt uit ambtelijke stukken die ZEMBLA na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) in bezit heeft.
TUF Recycling stond 11 oktober in lichterlaaie - enkele dagen nadat de gemeente Dongen maatregelen aankondigde tegen het omstreden bedrijf.

Naar aanleiding van de brand bij TUF is op 11 oktober en op 15 oktober een vervolgcontrole uitgevoerd bij Vink.  Volgens het rapport is er geen gevaar voor spontane ontbrandingen van de kunstgrasmatten. Er zijn nog wel een aantal punten in onderzoek. Daarom houdt de omgevingsdienst binnenkort nog een vervolgcontrole.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.