Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Advocaat-generaal: ‘Veroordeling moeder Sharleyne kan in stand blijven’

22-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
852 keer bekeken
  •  
Sharleyne

De veroordeling die het gerechtshof in Arnhem-Leeuwarden oplegde aan de moeder van Sharleyne voor doodslag op haar achtjarige dochter, kan in stand blijven. Dat adviseert de advocaat-generaal (AG) aan de Hoge Raad. 

De moeder van Sharleyne is ruim een jaar geleden in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van 9 jaar en 9 maanden voor doodslag op haar dochter. De achtjarige Sharleyne viel in juni 2015 van haar flat in Hoogeveen. Ze overleefde de val niet. Het gezin was al jaren bekend bij de (jeugd)hulpverlening. Zembla maakte daarover de uitzending 'De zaak Sharleyne'.

Volgens het hof is bewezen dat Hélène J. haar dochter van de flat heeft “doen of laten vallen.” J. heeft betrokkenheid bij de dood van Sharleyne altijd ontkend en ging tegen de uitspraak van het hof in cassatie bij de Hoge Raad.

Stemmen

Sharleyne was vlak voor de val met haar moeder in hun flat. Een buurman verklaarde dat hij de betreffende nacht stemmen en niet veel later een harde bonk hoorde in het appartement van Sharleyne en haar moeder. Weer later was te horen dat iets over de reling ging. 

De moeder is door twee getuigen gezien op de galerij op de tiende etage direct nadat het lichaam van het meisje onderaan de flat was aangetroffen. J. heeft toen vanaf die verdieping over de reling gekeken in de richting van het lichaam van haar dochter. Vervolgens is ze de flat van een kennis op de tweede etage binnen gegaan en korte tijd later was ze op het parkeerterrein voor de flat en ging ze naar haar auto om sigaretten te pakken. Ze heeft, toen ze de flat verliet, niet naar het lichaam van haar dochter gekeken en is ook niet naar haar toegegaan. Toen J. bij de flat werd aangehouden was ze zwaar onder invloed van alcohol. 

Kijk de uitzending 'De zaak Sharleyne':

'Ik haat je'

Op een briefje dat Sharleyne in de flat had achtergelaten stonden de woorden ‘ik haat je’. De moeder betitelde dat tegenover agenten als een afscheidsbriefje. Het hof concludeerde echter dat dit briefje alleen door J. werd aangemerkt als afscheidsbrief om daarmee de waarheid te verhullen. Zelfmoord werd daarmee door het hof als scenario uitgesloten. 

Volgens de advocaat-generaal heeft het gerechtshof het oordeel dat de moeder haar dochter van de flat heeft doen of laten vallen voldoende gemotiveerd. Omdat de juridische procedure langer dan de voorgeschreven zes maanden heeft geduurd, stelt de AG wel voor om een kleine strafvermindering door te voeren. Maar alle andere punten waarop de advocaat van de moeder van Sharleyne de eerdere veroordeling bestrijdt, falen wat de AG betreft. 

Uitspraak

Of de Hoge Raad het advies van de AG overneemt, zal blijken op 17 mei. Dan doet de Hoge Raad uitspraak. 

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen. De advocaat-generaal maakt deel uit van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.