Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Moeder Sharleyne krijgt in hoger beroep 10 jaar cel voor doodslag op haar dochter

11-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
173 keer bekeken
  •  
Sharleyne hoger beroep ANP
De moeder van Sharleyne is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van tien jaar voor doodslag op haar dochter. Er worden drie maanden van de straf afgetrokken wegens vertraging in de behandeling van de zaak. Hélène J. stond terecht nadat Sharleyne in juni 2015 ‘s nachts van haar flat in Hoogeveen viel. Moeder was de enige verdachte. Volgens het hof is bewezen dat zij haar dochter van de flat heeft “doen of laten vallen.”

Bovenbuurman
Moeder had zelf verklaard ‘s nachts van tocht wakker te zijn geworden. Daarop zocht ze haar dochter in het appartement, maar kon haar niet vinden en trof haar onderaan de flat. Het hof schuift die verklaring in hoger beroep aan de kant als ongeloofwaardig. 

Het gerechtshof heeft wel vertrouwen in de verklaring van een bovenbuurman, die de betreffende nacht stemmen en een harde bonk hoorde in het appartement van Sharleyne en haar moeder. 

Slaapwandelen

Het scenario slaapwandelen sluit het hof ook uit. Getuigen hebben verklaard dat Sharleyne niet slaapwandelde. Zij was juist een “rustige, vaste slaper.” 

Het rapport van een slaapwandeldeskundige, die de optie wel mogelijk achtte, vindt het Hof niet bruikbaar, “omdat het lijkt alsof de deskundige heeft willen onderbouwen dat slaapwandelen een mogelijkheid was.” Dat rapport laat het hof dus buiten beschouwing.

Afscheidsbrief
Tijdens de zaak is veel gesproken over een zogenaamd ‘afscheidsbriefje’ dat Sharleyne zou hebben geschreven. Het hof concludeert echter dat dit A4tje met daarop ‘ik haat je’ slechts door verdachte werd aangemerkt als afscheidsbrief om daarmee de waarheid te verhullen. Ook zelfmoord wordt daarmee door het hof als scenario uitgesloten. 

Vader
Het hof komt onder meer tot de slotsom van een lange gevangenisstraf omdat het gemis bij vader van zijn dochter “immens” is. Het bepaalt zodanig zijn leven dat hij niet kan werken. De vader krijgt 20.000 euro schadevergoeding toegekend. 

Eisen
Tijdens de behandeling van het hoger beroep, in december vorig jaar, had het OM het hof gevraagd om 10 jaar gevangenisstraf. Ook in eerste aanleg in 2018 had het OM om 10 jaar cel verzocht. Toen werd moeder vrijgesproken. Zowel het OM als vader Victor Remouchamps waren tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan.

De advocaat van moeder Hélène J. had in hoger beroep opnieuw om vrijspraak gevraagd. Advocaat Paul van Jaarsveld vond dat het onderzoek te eenzijdig gericht was op de moeder. Ook vond hij dat de uitgebreide media-aandacht de zaak te zeer had beïnvloed.

Hoge Raad
Of Hélène J. na deze uitspraak naar de Hoge Raad stapt, is nog onduidelijk. Zij moet binnen 14 dagen beslissen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.