Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Moeder Sharleyne blijft erbij: ik weet ook niet wat er die nacht is gebeurd

07-12-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
371 keer bekeken
  •  
Sharleyne hoger beroep ANP
De moeder van de achtjarige Sharleyne, Hélène J. zegt zich weinig te kunnen herinneren van de omstandigheden rond de dood van haar dochter. Eerder werd zij vrijgesproken van moord of doodslag. Vandaag begon voor het hof in Leeuwarden het hoger beroep. Daarbij werd een belangrijke getuigenverklaring van een bovenbuurman besproken, die eerder in de rechtszaak niet werd meegenomen. De buurman zei dat hij voorafgaand aan de val in de woning een harde dreun hoorde. 

De moeder werd in 2018 door de rechtbank vrijgesproken van doodslag. Zowel het Openbaar Ministerie als vader Victor gingen in hoger beroep. Volgens het OM heeft J. eerst haar dochter verwurgd en haar daarna, terwijl ze nog leefde, over de reling vanaf de tiende verdieping van haar flat in Hoogeveen naar beneden gegooid. Daardoor zou Sharleyne uiteindelijk zijn overleden. De moeder ontkent haar dochter iets te hebben aangedaan.

De moeder van Sharleyne zei vandaag opnieuw dat ze vanaf het moment dat ze haar dochter dood onderaan de flat zag liggen, geen herinneringen heeft. Haar herinneringen zijn “door de stress” zelfs minder geworden, verklaarde ze.

Zij raakte maandag meerdere keren geëmotioneerd toen ze vertelde wat ze nog wel wist. "Ik was 's nachts wakker geworden door tocht. Ik ben naar de slaapkamer van Sharleyne gegaan. Ze lag niet in haar bed en het raam was open." Naar eigen zeggen kon ze haar dochter in het appartement niet vinden. Buiten keek ze over de reling. "Dat was verschrikkelijk. Ik zag haar beneden liggen." Vanaf dat moment wordt het, zo verklaart zij, ‘zwart’. Ze zegt geen herinneringen te hebben tot aan het moment dat ze, later die nacht, op het politiebureau zit.

Bovenbuurman
Tijdens de eerste zittingsdag in hoger beroep maandag kwam een belangrijke verklaring van een bovenbuurman ter sprake. Hij zei eerder dat hij Sharleyne en haar moeder de bewuste nacht ongeveer twintig minuten lang had horen praten. “Ik weet niet waar hij dat vandaan haalt”, reageerde Hélène J. op de verklaring. De buurman hoorde vervolgens een harde bonk. Zo hard dat zijn bed ervan trilde. Daarop zei J. tegen de rechter: “Als dat zo is, zou ik het ook gehoord moeten hebben, maar ik heb niks gehoord en ik heb ook geen gesprek gehad met Sharleyne.” 

De verklaring van de bovenbuurman is een belangrijk punt in de zaak. Het is de enige verklaring, naast die van de moeder, die iets zegt over de momenten voorafgaand aan de val van Sharleyne. Tijdens de eerdere rechtszaak besloot de rechter de verklaring niet mee te nemen, omdat niet meer kon worden achterhaald hoe en wanneer die verklaring voor het eerst is vastgelegd. Het Hof heeft nu besloten dat de verklaring wel voldoende betrouwbaar is om te worden besproken. Of hij ook in het oordeel zal worden meegewogen, is nog niet duidelijk. 

Alcohol
Ook het alcoholgebruik van moeder was tijdens de eerste zittingsdag een terugkerend onderwerp. De moeder had die avond veel gedronken. Ongeveer vijf keer de toegestane hoeveelheid voor wanneer je met een auto de weg op gaat. Zelf verklaarde ze dat ze tien flesjes bier had gedronken. 

Het Openbaar Ministerie hield de verdachte voor dat ze een drankprobleem heeft. Verschillende anderen hebben verklaard dat ze een kwade dronk heeft en dan agressief wordt. “Dat herken ik niet. Want ik ben nooit agressief geworden. Ik heb Sharleyne nooit geslagen”,  aldus J. Wel geeft zij toe regelmatig veel te drinken, en soms met drank op te rijden.

Plotseling weg
Ook werd in hoger beroep opnieuw besproken dat verdachte J. in mei 2015 plotseling enkele dagen verdwenen was. In die periode was Sharleyne jarig. De grootouders ontfermden zich over Sharleyne en overwogen hun dochter als vermist op te geven, maar toen keerde moeder toch terug. Volgens moeder was de oorzaak van die actie stress. "Stress is wel de rode draad. Daar kamp ik al jaren mee." 

Zwijgen van moeder
Nadat Sharleyne dood werd gevonden in de nacht van 7 op 8 juni 2015, heeft de verdachte tot aan de rechtszaak gezwegen. De officier van justitie vroeg de moeder van Sharleyne waarom ze destijds helemaal geen verklaring heeft gegeven. “Het is wel opmerkelijk dat u heel lang niks zegt. U wordt wel ergens van beschuldigd. Dan zou ik denken, ik wil van de daken schreeuwen dat ik er niets mee te maken heb. Het staat in de wet dat u niets hoeft te verklaren, maar het is opmerkelijk”, aldus de officier van justitie. Moeder zegt daarover: “Ik heb juridisch advies opgevolgd.”

Geheugen van moeder
De rechter probeerde meermaals het geheugen van moeder op te frissen. Zoals over het moment waarop moeder haar dochter vanaf de galerij zag liggen. “Wat schoot er toen door uw gedachten?”, vroeg de rechter. “Dat kan ik me niet herinneren”, reageerde J. “Hoopte u dat ze nog leefde, of dacht u direct: ze is dood?” probeerde de rechter nogmaals. Maar moeder hield vol dat ze zich haar eerste gedachten na het zien van haar gevallen dochter niet kan herinneren.

Nadat moeder over de reling keek, heeft ze bij een bevriende buurman twee flesjes bier uit de koelkast gehaald. Vervolgens is ze naar haar auto gelopen. Niet naar Sharleyne. Op de vraag waarom ze niet meteen is gaan kijken of haar dochter nog leefde, zei J.: “Dat weet ik niet, ik weet het gewoon niet. Ik wou dat ik het wist.”

Morgen gaat de zaak verder.

Kijk de uitzending uit 2016 terug over de zaak Sharleyne:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.