Zembla

20.000 euro boete geëist tegen leliekweker om vervuiling natuurgebied

  •  
08-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
387 keer bekeken
  •  
Staatsbosbeheer - MJ

Het Openbaar Ministerie eist een boete van 20.000 euro tegen een leliekweker uit het Drentse dorp Vledder (gemeente Westerveld). Daarnaast heeft Staatsbosbeheer een schadeclaim van 157.000 euro ingediend tegen dezelfde ondernemer. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. De kweker wordt aansprakelijk gesteld voor de vervuiling van een kwetsbaar natuurgebied.

Een groot bassin met vervuild spoelwater op het terrein van de kweker brak meerdere keren door. Daardoor kwam het giftige water in twee vennen in het naastgelegen natuurgebied terecht. Dat gebeurde eind 2017. De kweker liet het water twee maanden lang in het natuurgebied staan. Daarna werd het pas leeggepompt. De schade in het natuurgebied bleek enorm. Zembla maakte er destijds deze video over:

Uit onderzoek in opdracht van Staatsbosbeheer bleek dat meer dan veertig verschillende bestrijdingsmiddelen zijn gevonden in het natuurgebied. “De conclusie uit het rapport is dat er zeer duidelijke effecten zijn op de vegetatie, de waterkwaliteit en de bodemsamenstelling.”

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.