Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Video: Staatsbosbeheer stelt leliekweker aansprakelijk voor vervuiling natuurgebied

01-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
227 keer bekeken
  •  
Staatsbosbeheer - MJ

Staatsbosbeheer heeft een leliekweker in het Drentse dorp Vledder (gemeente Westerveld) aansprakelijk gesteld voor de vervuiling van een kwetsbaar natuurgebied. Een groot bassin met vervuild spoelwater op het terrein van de kweker brak meerdere keren door. Daardoor kwam het giftige water in twee vennen in het naastgelegen natuurgebied terecht.

Kijk de reportage:

Uit onderzoek in opdracht van Staatsbosbeheer blijkt dat meer dan veertig verschillende bestrijdingsmiddelen zijn gevonden in het natuurgebied. “De conclusie uit het rapport is dat er zeer duidelijke effecten zijn op de vegetatie, de waterkwaliteit en de bodemsamenstelling. Staatsbosbeheer heeft aangifte gedaan van vernieling en is momenteel bezig met een gerechtelijke procedure”, schrijft Staatsbosbeheer.

Niet alleen de natuur maar ook mensen worden meer en langer blootgesteld aan bollengif dan tot nu toe gedacht. In de uitzending ‘Bollengif in babyluier’ onderzoekt ZEMBLA of de overheid omwonenden van bollenvelden voldoende beschermt tegen de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.