Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Video: Staatsbosbeheer stelt leliekweker aansprakelijk voor vervuiling natuurgebied

1 mei 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Staatsbosbeheer - MJ
Staatsbosbeheer heeft een leliekweker in het Drentse dorp Vledder (gemeente Westerveld) aansprakelijk gesteld voor de vervuiling van een kwetsbaar natuurgebied. Een groot bassin met vervuild spoelwater op het terrein van de kweker brak meerdere keren door. Daardoor kwam het giftige water in twee vennen in het naastgelegen natuurgebied terecht.
Kijk de reportage:
Uit onderzoek in opdracht van Staatsbosbeheer blijkt dat meer dan veertig verschillende bestrijdingsmiddelen zijn gevonden in het natuurgebied. “De conclusie uit het rapport is dat er zeer duidelijke effecten zijn op de vegetatie, de waterkwaliteit en de bodemsamenstelling. Staatsbosbeheer heeft aangifte gedaan van vernieling en is momenteel bezig met een gerechtelijke procedure”, schrijft Staatsbosbeheer.
Niet alleen de natuur maar ook mensen worden meer en langer blootgesteld aan bollengif dan tot nu toe gedacht. In de uitzending ‘Bollengif in babyluier’ onderzoekt ZEMBLA of de overheid omwonenden van bollenvelden voldoende beschermt tegen de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen.

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.