Wil jij je ook inzetten voor een open, gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving? Kom bij ons werken!

Kennismaken met... Rein van Leeuwen, eindredacteur

  •  
17-11-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1851 keer bekeken
  •  
Rein

“Als eindredacteur maak ik samen met een team een programma, van begin tot eind. Het opzetten van een programma en het verzamelen van verhalen waar je daarna je eigen stempel op kan drukken is heel bijzonder.”

Maak kennis met: Rein van Leeuwen, eindredacteur bij BNNVARA.

Hoe ben jij bij BNNVARA terecht gekomen?
Zes jaar geleden begon ik bij BNNVARA. Toentertijd studeerde ik nog aan de UvA, en was ik bezig met het schrijven van mijn scriptie. Toevallig zag ik een vacature voor redacteur bij Spuiten en Slikken, en besloot ik het er gewoon op te gokken. Spuiten en Slikken is altijd een programma geweest wat ik veel gekeken heb en mij aansprak. Ik had heel erg het gevoel dat ik die titel zou kunnen versterken vanuit mijn invalshoek, door bijvoorbeeld het queerperspectief meer te betrekken bij het programma. BNNVARA heeft mij echt de kans gegeven om me te bewijzen, ook al ontbrak het me toen eigenlijk aan relevante ervaring.

Hoe ziet jouw werk eruit?
Het team waarin je werkt is voor elk programma anders. Voor Spuiten en Slikken werkten we in een team van minimaal tien mensen. Voor mijn laatste project – Het Alternatief met Raven van Dorst – bestond de redactie maar uit twee personen. Dat zorgt telkens weer voor andere dynamiek, maar je maakt altijd met z’n allen het programma. Daarin zit ook de uitdaging. Als eindredacteur voel je de druk van de eindverantwoordelijkheid, maar je moet die verantwoordelijkheid ook aan de rest van je team toevertrouwen. Wat voor team het ook is, je maakt samen een programma. En met het hele team zorgen we ervoor dat iets een fantastisch programma wordt. Wanneer een aflevering op tv komt, kan ik het ook pas naast me leggen. Pas daarna kan ik er trots op zijn, als ik weet dat alles goed is gegaan.

Waar ben je nog meer trots op binnen BNNVARA?
Toen ik eindredacteur bij Spuiten en Slikken werd, maakte het programma de stap naar online, wat ik heb opgezet. Het oorspronkelijke concept van het programma had een andere hoek van inval. Toen het online verder ging, werd Spuiten en Slikken inclusiever en toegankelijker voor veel meer verschillende mensen. Bijvoorbeeld op het gebied van geaardheid of gender. Daar is een hele slag in gemaakt, en dat had ik niet kunnen doen als ik niet heel erg werd gesteund door BNNVARA.

Verandering en iets teweegbrengen hoop je toch te doen met de programma’s die je maakt. Iedereen bij BNNVARA is gemotiveerd om aan een programma te werken vanuit een bepaald maatschappelijk doel. Dat zorgt voor een positieve en energieke werksfeer. En als dat lukt, om iets te veranderen, is dat een heel fijn gevoel.

Elk programma heeft voor mij dan ook zijn eigen hoogtepunt, van een reportage over het beleid van IND bij mensen die gevlucht zijn vanwege hun geaardheid, tot met een roze camper door het land voor de Pride-editie van Nu We Er Toch Zijn. Het past allemaal bij BNNVARA. Het is een ontzettend fijn bedrijf om voor te werken, er ontstaan hier zoveel fijne gesprekken en vriendschappen. En de kerstborrels zijn altijd fantastisch, haha.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.