Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vroege Vogels TV | 4 december 2020 | Friese IJsselmeerkust

3 dec 2020

Na de afsluiting van het IJsselmeer in 1932 stond de natuur langs de zestig kilometer lange Friese IJsselmeerkust volledig op de kop. Nu, zo'n negentig jaar later, heeft de kustnatuur zich spectaculair ontwikkeld en overal vinden we sporen van de Zuiderzee. Willemijn trekt naar de bijzondere, witte schelpenstranden bij Workum en Menno gaat op woeste expeditie naar een oude zandbank voor de kust. Ook horen we waarom een bijzondere, Friese traditie op het punt van uitsterven staat en welke rol een mossel uit Oekraïne langs de kust speelt. En wat leeft er eigenlijk allemaal in dat woeste IJsselmeer? We krijgen een uniek kijkje in een wereld die normaliter verborgen blijft.

 

Kijk vrijdag 4 december 2020 naar Vroege Vogels langs de Friese IJsselmeerkust om 19.50u op NPO 2! Lees meer over de uitzending in de onderstaande artikelen:


Wilsterflappen: verlies van een eeuwenoude traditie
 

Verlies van de noordse woelmuis 
 

Schelpenbanken uit de Zuiderzee 


Achter de Schermen: Volgelopen laarzen aan het IJsselmeer

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
Johan Zijlstra4 dec 2020 - 19:56

Beste Menno,
Met grote belangstelling keek ik vanavond naar jullie aflevering met o.a. wilsterflapper.
Ik begreep dat dit een 'uitstervend beroep' is. Van mijn opa heb ik echter zijn kist met en aantal wilsterflapper spullen gekregen en ik ben uitermate geïnteresseerd in de natuur met name ook in de Friese weidevogels. Graag zou ik dan ook in contact komen met deze mensen om te kijken of ik ook een bijdrage kan leveren aan het onderzoek aan deze prachtige vogels door mee te werken aan het wilsterflapper.
Vast bedankt, met hartelijke groet,
Johan Zijlstra