Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Schelpenbanken uit de Zuiderzee

  •  
03-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
272 keer bekeken
  •  
Na de afsluiting van het IJsselmeer in 1932 stond de natuur langs de zestig kilometer lange Friese IJsselmeerkust volledig op de kop. Nu, zo’n negentig jaar later, heeft de kustnatuur zich spectaculair ontwikkeld. En overal vinden we sporen van de Zuiderzee.  Iets ten noorden van Workum ligt een van de meest bijzondere restanten uit de tijd van de Zuiderzee. Hier vinden we kilometerslange schelpenbanken en wit zand. In het najaar vormt het gebied een walhalla voor trekvogels langs de Friese IJsselmeerkust.

Het gebied is niet vrij toegankelijk, maar Willemijn krijgt de unieke mogelijkheid om op expeditie te gaan in het gebied. Ooit was de gehele Warkumerwaard een zandplaat die onder invloed stond van de woeste Zuiderzee. Sterker nog, in die tijd was dit een kwelder; met hoogwater stroomde het gebied vol met zout water. Dieren en planten waren volledig ingesteld op de zoute omstandigheden.

Van kwelder naar zandplaat

Maar na de afsluiting werd het water zoet en de zandplaat werd groen. Vandaag de dag is het een belangrijk gebied voor goudplevieren, grutto’s, kemphanen, visdiefjes en ga zo maar door. De flora bestaat uit kruiden als echte koekoeksbloem, zeebies en watereppe. Achter de schelpenbanken liggen natte, schrale hooilanden. Op sommige plekken is de invloed van het vroegere zoute water op de begroeiing nog merkbaar. Het gebied wordt beheerd door It Fryske Gea en is goed te bekijken vanaf de uitkijkhoogte bij camping It Soal en vanaf het eind van de Slinkewei.

Kijk vrijdag 4 december 2020 naar Vroege Vogels langs de Friese IJsselmeerkust om 19.50u op NPO 2!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema3 dec. 2020 - 20:23

mooie foto

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.