Zwitserland verplicht informatieverstrekking bont
• 14-12-2012
• leestijd 2 minuten
Op vrijdag 7 december nam de Zwitserse Federale Raad een nieuwe verordening aan over bont en bontproducten. De producent wordt verplicht om de diersoort, geografische herkomst en productiemethode van het bont te vermelden. Daardoor worden consumenten in staat gesteld een weloverwogen keuze te maken. Vier Voeters roept op tot navolging in de Europese Unie.
Verkoop gaat door
In Oostenrijk en Groot Brittannië zijn pelsdierfokkerijen al verboden, en het lijkt erop dat Nederland dit voorbeeld zal volgen. De verkoop van bontproducten is echter nog steeds legaal. "De nieuwe verplichte verklaring zal voor consumenten in Zwitserland betekenen dat zij bijvoorbeeld te weten komen of een dier uit het wild is gevangen of in kooien werd gehouden", zegt Thomas Pietsch, wilde dieren expert bij Vier Voeters.
Weinig informatie
Op Europees niveau geeft de Textiel Verordening nr. 1007/2011 aan dat modeartikelen met echt bont de vermelding ‘Bevat niet uit textiel bestaande delen van dierlijke oorsprong’ moeten dragen. Dat betekent dat de consument enkel te weten komt of er sprake is van echt bont. Andere belangrijke kenmerken van het product hoeven niet bekend gemaakt te worden. De nieuwe regelgeving in Zwitserland verstrekt veel meer details, waarmee zij voorloper in Europa worden.
Zwitserland als voorbeeld
De internationale bontindustrie is wereldwijd actief. Als gevolg daarvan verschilt de oorsprong en productiemethode van bontartikelen die in Zwitserland verkocht worden nauwelijks van bontproducten die verkocht worden in andere Europese landen. Het risico dat bont afkomstig is van dieren die ernstig geleden hebben is in Nederland net zo groot als in Zwitserland. Maar tot de EU ook verdergaande wetgeving introduceert, zullen consumenten in de EU minder goed geïnformeerd zijn.
Bron: vier Voeters