Wanneer je nu door de waterrijke natuur loopt zie je ze overal: libellen. Eén van die libellen is de zwarte heidelibel, een mooie soort die wel eens wat aandacht verdiend.
Herkennen
De zwarte heidelibel is dé kleinste heidelibel in Nederland. Hij is te zien van eind mei tot eind oktober. Deze soort is herkenbaar aan de zwarte band op de zijkanten van zijn borststuk waarin drie kleine geelgekleurde vlekjes staan. Zijn poten zijn compleet zwart gekleurd. Uitgekleurde mannetjes krijgen een flinke flink zwart gekleurd achterlijf waarin nog enkele gele vlekken te zien zijn. Oude mannetjes worden bijna compleet zwart, maar hun borststuktekening blijft ongewijzigd. Qua grootte ligt de lichaamslengte van volwassen zwarte heidelibellen tussen de 29 en 34 millimeter.
Leefgebied
De beste gebieden om de zwarte heidelibel tegen te komen zijn hoge zandgronden bij vennen en heideplassen. Deze vennen en plassen zijn vaak zuur en voedselarm. Ook in de duinen plant deze soort zich voor. Vooral bij beschutte, ondiepe wateren met vrij veel vegetatie en een modderige bodem.