Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zweden start de wolvenjacht, 75 wolven mogen gedood worden

  •    •  
03-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3927 keer bekeken
  •  
wolf

© bron: pixabay

De grootste wolvenjacht in Zweden, sinds de herinvoering van de jachtvergunning voor deze dieren in 2010, is maandag begonnen. Volgens de Zweedse televisiezender SVT mogen jagers dit jaar 75 van de 460 in het wild voorkomende wolven doden. Dierenrechtenactivisten protesteren tegen de beslissing omdat de jacht het voortbestaan van het dier op het spel zet.

Protest tegen wolvenjacht

"De jacht is absoluut noodzakelijk om de toename van het aantal wolven af te remmen. De wolvenpopulatie is de grootste die we in de moderne tijd hebben gehad", zei Gunnar Glöersen van de Zweedse vereniging voor de jacht tegen de BBC die mee waren tijdens het jagen. In totaal zijn er sinds 2010 203 wolven gedood bij officieel toegestane jachtpartijen, volgens cijfers van de SVT. 

Dierenrechtenactivisten probeerden maandag de jacht te verstoren, aldus de omroep. Er leven naar schatting 460 wolven in het wild in Zweden dat was begin 2022 nog geschat op 395 exemplaren. Wolven zij een belangrijk in de voedselketen. "Het doden van een kwart van de populatie door de jacht heeft negatieve gevolgen voor dier en natuur", zei Marie Stegard, de voorzitter van de anti-jachtgroep Jaktkritikerna. "Het is funest voor het hele ecosysteem."

Jacht op wolven

Van middernacht tot zonsondergang trekken de jagers de komende maand door bossen verspreid over heel Zweden en daarbij maken ze gebruik van honden en helicopters. Niet alleen Zweden jaagt men op wolven, ook Finland en Noorwegen gaven begin 2022 aan de wolvenpopulaties drastisch te willen verkleinen. Volgens natuurbeschermingsorganisaties gaat het afmaken van de wolven tegen de regels in en daarom doen ze een beroep op de EU om actie te ondernemen. 

Zweden had begin 2022 aan de EU aangegeven dat het absolute minimumaantal van wolven 300 zou zijn, maar Zweedse natuurorganisaties vinden dat veel te laag. Zij hebben berekend dat Zweden over leefgebieden beschikt die meer dan duizend wolven zouden kunnen huisvesten. De gebieden waar sommige roedels jagen zijn zo afgelegen dat dat geen enkel probleem zou veroorzaken. Deze gebieden zijn echter wel belangrijke plekken voor jagers om te jagen op elanden. Ook hebben jagers bezwaar omdat de jachthonden die zij gebruiken worden om wild op te sporen, gedood kunnen worden tijdens een confrontatie met wolven.

Bron: ANP, AnimalsToday en nu.nl

Meer over:

zweden, wolven, jacht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.