Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwavelvreter geplaatst op Rode Lijst

  •  
28-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
lecanora_conizaeoides_arjan_de_groot.jpg
Op het onlangs verschenen voorstel voor Rode Lijst van bedreigde korstmossen is Zwavelvreter, of Groene schotelkorst, één van de meest opmerkelijke nieuwkomers. Tussen 1930 en 1990 nam de soort enorm toe in heel West-Europa als gevolg van zure regen. In grote delen van Nederland verdwenen de korstmossen behalve deze ene soort. Door een succesvol milieubeleid in de jaren tachtig werd de zure regen teruggedrongen en verdween Zwavelvreter. Nu is de soort nog mondjesmaat te vinden in schone gebieden. De soort is namelijk erg gevoelig voor luchtvervuiling door stikstofverbindingen uit de landbouw.
Epifyt
Zwavelvreter is een epifyt, een boombewonende korstmos. Deze groep korstmossen zijn gevoelige indicatoren voor veranderingen in het milieu en worden al meer dan een eeuw gebruikt als indicator voor schone lucht. Luchtvervuiling door zwaveldioxide, waardoor Zwavelvreter toenam en andere soorten verdwenen, is vooral iets van vroeger. Inmiddels is de uitstoot van dit voor mens en natuur schadelijke gas zo drastisch afgenomen, dat nu geen schadelijk effect meer te verwachten is. Korstmossen zijn door de afname van zwaveldioxide massaal teruggekomen naar de binnensteden. Alleen een klein aantal weinig mobiele soorten komt nu alleen nog voor op plekken waar de lucht vroeger én nu schoon is, vooral in de noordelijke provincies. De afname wordt in heel West-Europa waargenomen op plaatsen waar luchtvervuiling is teruggedrongen.
Lees meer op: natuurbericht.nl
Bron: BLWG
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor