Zwavel uit aardgas kan via een omweg worden gebruikt in de landbouw. Met bacteriën kan afvalzwavel worden omgezet in 'biologische kunstmest' of als grondstof voor andere producten.
De bacteriële reinigingsmethode is een noodzakelijke overbrugging op weg naar een duurzame energievoorziening, zei prof. dr. ir. Albert Janssen donderdag toen hij het bijzonder hoogleraarschap Biologische gaszuivering aan Wageningen Universiteit aanvaardde. Volgens Janssen moet de energievoorziening deels zijn gericht op het opwerken van reststoffen tot nieuwe grondstoffen.
Het afvalzwavel heeft grote mogelijkheden voor de landbouw, denkt Janssen. De micro-organismen produceren bij het zuiveren van aardgas of rookgassen bio-zwavel.
Nu het gebruik van fossiele brandstoffen en in toenemende mate steenkool wereldwijd alleen maar stijgt moet alles worden gedaan om milieurampen, zoals die zich in het verleden hebben voorgedaan, te voorkomen. Zeker in China, dat een de sterke economische groei doormaakt, wordt steeds meer steenkool gebruikt.
In de winter van 1952 vielen in Londen 12.000 slachtoffers door zware smog, de combinatie van mist en rookgassen met zwavelverbindingen. In de afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in de ontzwaveling en zuivering van aardgas en rookgassen die vrijkomen bij de verbranding van steenkool.
Doorgaans is deze traditionele zuiveringstechnologie rendabel bij grote volumes gas met hoge concentraties aan verontreinigende verbindingen. Maar sinds de jaren tachtig zijn biologische methoden in opkomst voor het behandelen van verontreinigde gassen en die bieden grote perspectieven voor inzet op kleinere schaal, aldus Janssen.