Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwarte wiek op windmolen helpt mogelijk tegen botsing met vogels

  •  
25-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
632 keer bekeken
  •  
windmolen_zwarte wiek_pixabay edit

© Pixabay

Het zwart verven van één wiek van een windmolen helpt mogelijk tegen vogelaanvaringen. Noors onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal botsingen door de zwarte wiek met 70 procent verminderde. Groningen zoekt nu samen met elektriciteitsbedrijf RWE en zes andere provincies uit of zo'n zwartgeverfde wiek in Nederland ook werkt.

Als de wieken van een windturbine op enige snelheid draaien, vloeien ze in het aanzien als het ware samen tot één wazige, grijze schijf. Vogels kunnen dan niet meer inschatten of ze daar kunnen vliegen. Door één wiek zwart te verven wordt het patroon van de draaiende wieken doorbroken en lijken ze niet meer samen te vloeien. Het Noorse experiment bleek effectief en goedkoop te zijn zonder rendementsverlies van de windturbine.

Anders dan in Noorwegen

RWE gaat de maatregel uitproberen op zeven turbines in windpark Eemshaven in Groningen. De wieken van de turbines reiken tot 140 meter hoog. Het Noorse voorbeeld kan niet zomaar overgenomen worden, aldus de provincies, omdat het Nederlandse landschap heel anders is dan het Noorse. Ook vliegen hier andere vogels. De nachtelijke vogeltrek speelt ook nog een rol.

Het onderzoek gaat drie jaar duren en kost zo'n 600.000 euro. Behalve de provincies doen Rijkswaterstaat, de natuursector, windenergiebedrijven en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat mee aan het experiment.

Bron: ANP

Meer over:

windmolens, vogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.