Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zwarte wiek op windmolen helpt mogelijk tegen botsing met vogels

25 nov 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
508 keer bekeken
  •  
windmolen_zwarte wiek_pixabay edit

© Pixabay

Het zwart verven van één wiek van een windmolen helpt mogelijk tegen vogelaanvaringen. Noors onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal botsingen door de zwarte wiek met 70 procent verminderde. Groningen zoekt nu samen met elektriciteitsbedrijf RWE en zes andere provincies uit of zo'n zwartgeverfde wiek in Nederland ook werkt.

Als de wieken van een windturbine op enige snelheid draaien, vloeien ze in het aanzien als het ware samen tot één wazige, grijze schijf. Vogels kunnen dan niet meer inschatten of ze daar kunnen vliegen. Door één wiek zwart te verven wordt het patroon van de draaiende wieken doorbroken en lijken ze niet meer samen te vloeien. Het Noorse experiment bleek effectief en goedkoop te zijn zonder rendementsverlies van de windturbine.

Anders dan in Noorwegen

RWE gaat de maatregel uitproberen op zeven turbines in windpark Eemshaven in Groningen. De wieken van de turbines reiken tot 140 meter hoog. Het Noorse voorbeeld kan niet zomaar overgenomen worden, aldus de provincies, omdat het Nederlandse landschap heel anders is dan het Noorse. Ook vliegen hier andere vogels. De nachtelijke vogeltrek speelt ook nog een rol.

Het onderzoek gaat drie jaar duren en kost zo'n 600.000 euro. Behalve de provincies doen Rijkswaterstaat, de natuursector, windenergiebedrijven en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat mee aan het experiment.

Bron: ANP

Meer over:

windmolens, vogels

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar