© Pixabay
Het zwart verven van één wiek van een windmolen helpt mogelijk tegen vogelaanvaringen. Noors onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal botsingen door de zwarte wiek met 70 procent verminderde. Groningen zoekt nu samen met elektriciteitsbedrijf RWE en zes andere provincies uit of zo'n zwartgeverfde wiek in Nederland ook werkt.
Als de wieken van een windturbine op enige snelheid draaien, vloeien ze in het aanzien als het ware samen tot één wazige, grijze schijf. Vogels kunnen dan niet meer inschatten of ze daar kunnen vliegen. Door één wiek zwart te verven wordt het patroon van de draaiende wieken doorbroken en lijken ze niet meer samen te vloeien. Het Noorse experiment bleek effectief en goedkoop te zijn zonder rendementsverlies van de windturbine.
RWE gaat de maatregel uitproberen op zeven turbines in windpark Eemshaven in Groningen. De wieken van de turbines reiken tot 140 meter hoog. Het Noorse voorbeeld kan niet zomaar overgenomen worden, aldus de provincies, omdat het Nederlandse landschap heel anders is dan het Noorse. Ook vliegen hier andere vogels. De nachtelijke vogeltrek speelt ook nog een rol.
Het onderzoek gaat drie jaar duren en kost zo'n 600.000 euro. Behalve de provincies doen Rijkswaterstaat, de natuursector, windenergiebedrijven en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat mee aan het experiment.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.