Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwarte wiek als oplossing vogelslachtoffers windmolens

  •    •  
28-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1912 keer bekeken
  •  

Hier in het noorden van het land komen de trekvogels Nederland binnen. Ook is de Groninger Waddenkust een belangrijke broedlocatie, overwinteringsplek en tussenstation om tot rust te komen tijdens de trek. Het is een komen en gaan in de Groningse lucht. Maar in de Eemshaven staan allemaal windturbines op ze te wachten: een groot obstakel die jaarlijks duizenden vogels het leven kost.

Windmolens op trekroute

De windmolens van de Eemshaven vormen een gevaar voor vogels. Een groot deel vliegt er gewoon langs, maar er zijn ook vogels die de grote wieken niet weten te vermijden. Per windmolen sterven hier zo’n vijftig à zestig vogels per jaar. Dat is meer dan bij andere windmolens in Nederland, want de Eemshaven ligt in een druk vogelgebied en op de trekroute.

Molen stil tijdens treknacht

Waddenecoloog bij de provincie Groningen Allix Brenninkmeijer onderzoekt wat we kunnen doen om vogelslachtoffers zo veel mogelijk te voorkomen. Om te onderzoeken hoe veel vogels sneuvelen bij de windmolens, is een tijd lang een paar keer per week onder de molens gezocht naar dode vogels. Uiteindelijk bleken er per treknacht tien dode vogels per tien molens te vallen.

Als je de windmolens tijdens drukke treknachten zou uitzetten, scheelt dat veel slachtoffers. Daarom zijn ze nu aan het berekenen wat de tien drukste treknachten per jaar zijn. Dat is nogal een ingewikkelde berekening. Ze hopen volgend jaar de windmolens stil te kunnen zetten.

Zwarte wiek

Behalve nachttrekkende vogels, sterven er ook dag actieve trek- en standvogels. Daarvoor wordt nu een andere oplossing getest. Zeven van de veertien windmolens die ze onderzoeken, krijgen nu elk één zwarte wiek. Uit Noors onderzoek is namelijk gebleken dat dit wel zeventig procent van de slachtoffers kan voorkomen.

foto 2 art wiek

Een windmolen met een zwarte wiek.

© Vroege Vogels TV

Vooral ‘zwevende’ vogels, zoals roofvogels en ooievaars, vliegen overdag nog wel eens tegen een windmolen aan. Vogels zien de grijswitte wieken, die wel 200 km per uur gaan, als een grote waas. Door een van de wieken te verven, zien ze de wieken beter. Uit onderzoek moet nog blijken hoeveel slachtoffers dit in Nederland scheelt. 

Kijk zaterdag 29 oktober 2022 naar de gehele uitzending over de Groninger Waddenkust om 19.50 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor