Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwarte specht op zoek naar insecten

  •  
06-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2556 keer bekeken
  •  

De zwarte specht is onmiskenbaar met zijn zwarte verenkleed en rode pet. De kruin van de man is volledig rood, de kruin van de vrouw is alleen op de achterzijde gekleurd. Filmer Cjpdevries slaagde erin deze schuwe bosvogel in beeld te krijgen terwijl hij aan het foerageren is.

De zwarte specht is een specialist in het vinden van houtmieren. Hij zoekt de insecten door stukken schors van de boom te tikken met zijn snavel. 

Schaarse vogel

De zwarte specht is een zeldzame soort in Nederland. Het aantal broedparen wordt geschat op rond de 1.000. In de winter is de zwarte specht vooral aangewezen op mierenhopen en mieren die leven in opgeslagen hout. Overdag zoeken ze naar voedsel, maar als het gaat schemeren zoeken de spechten hun slaapplaats op, in dit geval de bomen waar ze een nest hebben.

20201113_ZG_zwarte specht

Broeden van de zwarte specht 

Hoewel zwarte spechten hun voedsel zoeken bij naaldhout, hakken ze hun hollen uit in beuken met hun grote stevige snavel. Hierin leggen ze maximaal vijf eieren die het mannetje en vrouwtje om en om uitbroeden. Wanneer de jongen uitkomen, vliegen ze af en aan om voedsel te brengen. Uiteindelijk zijn de jonge spechten zo groot, dat de ouders niet meer in het hol passen. Ze slapen dan in de buurt in een ander holletje.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.