Zwarte Hoek na aanpassingen optimaal voor weidevogels
• 14-05-2007
• leestijd 2 minuten
Natuurmonumenten heeft de werkzaamheden in het natuurgebied Zwarte Hoek, onderdeel van het Voorsterbos (Fl) afgerond. In totaal is hier 28 hectare optimaal ingericht als broed- en leefgebied voor weidevogels. Ook trekvogels zullen zich thuis voelen in het natte gebied.
Graafmachines hebben deze winter 5 hectare open water gerealiseerd in Zwarte Hoek. Daarvoor is circa 26.000 m3 grond verzet. Door de harkvorm waarin de waterpartijen zijn aangelegd, zogeheten karrenvelden, ontstaan er extra veel oeverranden. Die zijn van belang, omdat vogels juist daar veel voedsel kunnen vinden. Natuurmonumenten is klaar met haar werk, de natuur is nu aan zet.
Weidevogels als kieviet, scholekster, tureluur en grutto zijn vanouds kenmerkend voor het Nederlandse landschap. Helaas gaat het met veel van deze weidevogels niet goed in ons land. Vooral de grutto heeft te leiden onder het droger worden van de weilanden, de natte weilanden die weidevogels nodig hebben komen steeds minder voor. In Zwarte Hoek in de Noordoostpolder hebben altijd weidevogels gebroed, maar ook hier zijn de omstandigheden geleidelijk minder gunstig geworden. Het gevolg: een dalend aantal broedparen. Dit onderstreept de noodzaak om in te grijpen.
Ook in 2002 heeft Natuurmonumenten een aantal poelen in het gebied aangelegd. Nu is de inrichting verder verbeterd en komt er meer variatie. Zo ontstaan er kleine hoogteverschillen en veel overgangen tussen nat en droog. Op die manier zijn er altijd plekken met veel slik aanwezig, vergelijkbaar met het Waddengebied of delen van Zeeland. Behalve broedende weidevogels verwacht Natuurmonumenten hier in de trektijd ook steltlopers als groenpootruiter, oeverloper en wulp. In de winter biedt het gebied ruimte aan overwinterende ganzen, die hier hun voedsel zoeken.
Zelf kijken
Belangstellenden kunnen de ontwikkelingen in de Zwarte Hoek volgen vanaf de Zwartemeerdijk, waar een vogelkijkscherm staat. Ook dit voorjaar is er zeker het nodige te beleven!
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft voor dit project in het kader van natuurinrichting € 146.000 beschikbaar gesteld. Dat komt neer op 90% van de kosten. De overige 10% is door Natuurmonumenten betaald.