Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwartbuikwaterspreeuw in de rivier | Zelf Geschoten

  •  
17-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1776 keer bekeken
  •  

De waterspreeuw is een van de weinige zangvogels die kan duiken en loopt letterlijk over de bodem. Maar hoe doet hij dat? Arno Haanraats filmde deze zwartbuikwaterspreeuw.

Aangepast op onderwater

Het lichaam van de waterspreeuw is helemaal aangepast op het jagen in stromend water. Hij heeft een compacte bouw, zijn vleugels zijn voor een vogel relatief kort en hij heeft massieve botten, wat uniek is onder vliegende vogels. Waterspreeuwen hebben het extra gewicht van die massieve botten nodig om onderwater te kunnen blijven.  

Bij het foerageren duikt de waterspreeuw naar beneden en loopt hij over de bodem, op zoek naar waterinsecten. Zijn kleine vleugels, poten en korte staart helpen hem om zich onderwater voort te bewegen. 

81bb12c8-0ee9-4083-ad5b-8645ae3411e7

Zwartbuikwaterspreeuw schiet op uit het water met zijn vangst

© jebbenn

Duiken in stromend water

 De vogel duikt door zijn lichaam naar voren te buigen waardoor hij door het water naar beneden wordt gedrukt. Dit moet wel tegen de stroom in, want de vogel heeft de waterdruk nodig. Het is voor de waterspreeuw niet mogelijk effectief te duiken in stilstaand of langzaam stromend water. De vogel versterkt het effect van de waterdruk door zijn korte staart omhoog te houden. Wanneer hij onderwater een insect te pakken heeft schiet de vogel op vanuit het water.

Deze waterspreeuw duikt in het water in dierentuin Emmen. Gefilmd door Reint Harkink.

Soorten

Er zijn twee soorten waterspreeuwen. De soort die je het vaakst in Nederland ziet, is de zwartbuikwaterspreeuw. De roodbuikwaterspreeuw komt minder vaak langs. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.