Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwangerschapsverlof en pensioen voor dieren

theme-icon
Natuur
  •    •  
20-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1160 keer bekeken
  •  
Varkens_pixabay

© Pixabay

De onlangs opgerichte Vakbond voor Dieren pleit voor een CAO – een Collectieve Arbeidsovereenkomst – voor koeien, varkens, kippen en geiten. Vakbondsvoorzitter Marjolein de Rooij vindt dat een dier bijvoorbeeld het recht heeft om in familiekring op te groeien. In de stal vallen werk en privé immers samen. Dat zou betekenen dat een kalf langer bij de koe blijft, een big later wordt gespeend en een dier voldoende ruimte krijgt voor herstel voor het weer wordt geïnsemineerd.

Maximum

De Vakbond voor Dieren vindt dat dieren ook recht hebben op een gezonde werkomgeving en dat er een maximum moet worden gesteld aan de productie door dieren. Voorzitter Marjolein de Rooij: “een koe die maximaal melk moet geven wordt fysiek uitgeput en leeft veel korter. Vergelijk het eens met het bagagepersoneel op Schiphol, die mogen maximaal 32 kilo tillen, daarom zit er ook een maximum aan het gewicht van onze koffers. Het lichaam van een koe kan het geven van veel melk niet aan en krijgt daardoor problemen aan haar poten, uier en vaak ook rug.

Marjolein de Rooij

Vakbondsvoorzitter Marjolein de Rooij

© website Marjolein de Rooij

Gegniffel

Bij de oprichting heeft de Vakbond voor Dieren goed gekeken naar wat er zo’n 100 jaar geleden speelde bij de oprichting van vakbonden voor de arbeiders, die zonder enige wettelijke bescherming lange dagen in de fabriek maakten, tegen een karig loontje. De Rooij: “uiteindelijk zagen werkgevers dat verbetering van de arbeidsomstandigheden voor hun werknemers en ook voor hun bedrijf beter was”. Inmiddels is de Vakbond voor Dieren in gesprek met een aantal boeren over een CAO voor dieren, maar er zijn ook veehouders die er lacherig over doen. “Twintig jaar geleden werd er ook gegniffeld toen de Partij voor de Dieren werd opgericht, dus grinnikende boeren geven mij juist hoop”, aldus een strijdlustige Marjolein de Rooij.

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

vee-industrie, dieren, vakbond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

Hannitsko
Hannitsko24 dec. 2022 - 0:12

Prima initiatief van Marjolijn de Rooij, hoog tijd dat de dieren eens wat beter worden behandeld. groet Hanneke

brenkman
brenkman24 nov. 2022 - 21:00

Vakbond voor dieren. Fantastisch!!! Je zal een lange adem nodig hebben voordat het kwartje bij de meeste mensen land, maar dat was ook zo voor de vegetarische slager, Greenpeace etc. Volhouden hoor!!!

j.quist
j.quist23 nov. 2022 - 20:30

Ik ben voor een betere leven en leefomgeving voor de dieren - en eet weinig of geen vlees - maar zo te zien bij al een groot aantal veehouders hebben de dieren het goed - denk dat je nu wel wat te ver gaat Marjolein .

schilderes
schilderes23 nov. 2022 - 15:09

Ik ben het helemaal eens met Marjolein!! De reden dat kalfjes van de moeders worden gescheiden was voor mij destijds aanleiding veganist te worden. Doe je best Marjolein. Mijn steun heb je! Zit je trouwens op een arm van een thuja op de foto? Wat een boom hé?