Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed' mag Dier&Recht toch zeggen

  •  
24-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
893 keer bekeken
  •  
kalfje pixabay

© Kalf - Bron Pixabay

De uitspraak "zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed" is toch niet onrechtmatig. De rechtbank Midden-Nederland heeft stichting Dier&Recht daar gelijk in gegeven. De rechters hadden weinig andere opties, zo blijkt uit het vonnis, want de andere partij in het geschil kwam niet opdagen tijdens de zitting. Dat was boerenactiegroep Agractie. Die liet eerder al weten geen verweer te voeren in de zaak, omdat dat tot zeer hoge kosten zou kunnen leiden.

'Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed'

Agractie won vorig jaar nog een kort geding tegen Dier&Recht. De actiegroep had met succes bij de rechtbank geklaagd over een reclamecampagne waarin de organisatie wees op het weghalen van kalveren bij hun moeder. Op de poster stond een kalf in een kruiwagen afgebeeld met de tekst "Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij hun moeder." Agractie stoorde zich daaraan en vond dat veehouders ten onrechte als dierenmishandelaars werden afgeschilderd.

Ook de rechtbank vond de stellingen op de posters onvoldoende onderbouwd. In hoger beroep hield die uitspraak stand. Daarop begon Dier&Recht een zogeheten bodemprocedure. In zo'n rechtszaak is veel meer ruimte voor uitgebreide betogen. De rechtbank Midden-Nederland, die deze zaak behandelde, maakt in het vonnis duidelijk dat de toets "heel beperkt" was door het gebrek aan verweer.

Reclamecampagne niet onrechtmatig

De uitkomst is daarom dat de uitingen van Dier&Recht niet onrechtmatig zijn. Agractie moet ook opdraaien voor de proceskosten van 1364 euro én voor schade die Dier&Recht heeft geleden als gevolg van de eerdere uitspraak in het kort geding. Ook moet de boerenactiegroep een rectificatie plaatsen. Daarin moet staan dat de uitingen van Dier&Recht "niet lasterlijk" of onrechtmatig zijn. Dat mag Agractie hierna ook niet meer beweren.

Agractie procedeert niet verder

Voorman Bart Kemp van Agractie benadrukt in een eerste reactie nog eens dat hoge kosten voor Agractie de afweging waren om niet verder te procederen. "Voor ons was de kous af met het eerdere vonnis", zegt hij. Kemp voegt eraan toe dat het eventueel nog een mogelijkheid is om in beroep te gaan. Agractie gaat het vonnis eerst bestuderen.

Frederieke Schouten, dierenarts en directeur van Dier&Recht noemt het een "mooi en belangrijk" vonnis. "Consumenten weten nog veel te weinig van het dierenleed achter zuivel. Dankzij dit vonnis kunnen wij ze weer informeren over het lot van de kalfjes."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.