Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zuinige televisies blijven onherkenbaar voor consument

  •  
11-06-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_184854.jpg
Er komen steeds zuiniger LCD-televisies op de markt. Dat blijkt uit een vervolgonderzoek van Stichting Natuur en Milieu naar het energieverbruik van tv’s. In de klasse van grote televisies (beeldschermdiagonaal 80 cm of meer) is de allerzuinigste LCD-tv 25% zuiniger dan het beste model uit 2006. Bij de middelgrote tv’s (60-80 cm) is het beste model 15% zuiniger geworden. De verschillen in energieverbruik tussen televisies blijven ech-ter onverminderd groot. Mirjam de Rijk, directeur Natuur en Milieu: “Een onzuinige tv verbruikt ruim twee keer zoveel elektriciteit als een zuinig model. Consumenten kunnen deze verschillen in de winkel niet zien. Daarom is het noodzakelijk dat de overheid snel energielabels voor televisies invoert.”
Natuur en Milieu onderzocht het energieverbruik van tv’s in drie klassen: klein (37-60 cm), middel-groot (60-80 cm) en groot (80 cm of meer). De zuinigste grote LCD-tv is de JVC LT 32G80B met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 115 kilowattuur per jaar.  In de klasse middelgrote tv’s staat net als vorig jaar een Sony aan kop; de KDL-26S2030 verbruikt gemiddeld 96 kilowattuur per jaar. Onder de kleinste tv’s heeft geen vernieuwing plaatsgevonden, de zuinigste blijft daar de Samsung LW20M21 met een energieverbruik van 67 kilowattuur.
In het verminderen van het stand-by verbruik is enige vooruitgang geboekt, maar nog steeds zijn er modellen die ruim boven de norm van 1 kilowattuur zitten. Opmerkelijk is dat er nog steeds nieuwe televisies op de markt komen die met de hoofdschakelaar in de ‘uit’-stand evenveel stroom verbruiken als stand-by. Natuur en milieu blijft het onacceptabel vinden dat sommige televisies niet echt uitgezet kunnen worden.
Stichting Natuur en Milieu is blij dat een grote stap vooruit is gemaakt in het energiezuiniger ma-ken van tv’s. Door het ontbreken van een energielabel voor alle televisies blijft het voor de consu-menten onmogelijk om het energiegebruik goed te vergelijken. Natuur en Milieu pleit daarom voor snelle invoering van die energielabels. De normen voor labels dienen om de paar jaar aangescherpt te worden. Zo blijft er een duidelijk onderscheid tussen de allerzuinigste modellen en achterblij-vers. Ook worden producenten blijvend geprikkeld steeds zuiniger modellen te ontwikkelen.
Meer informatie over de Top10 van apparaten en auto’s vindt u op www.top10.hier.nu De Top10 is een onderdeel van de HIER-campagne waarin 38 maatschappelijke organisaties samenwerken aan de oplossing van het klimaatprobleem.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor