IJsselmeer
© fotograaf: Jeanet1
De komst van drijvende eilanden met zonnepanelen in het IJsselmeer is een stap dichterbij, maar de zorgen stijgen ook. De verkenning voor deze zogenaamder zonne-atollen is vrijwel afgerond en de overheid bepaalt voor de zomer of het initiatief verder mag. Ze moeten resulteren in versterking van de natuur, klimaatverandering tegengaan door het opwekken van zonne-energie én de kustregio zowel recreatief als economisch verbeteren. Er is nu echter kritiek vanuit de landbouwsector, de visserij en defensie.
De zonne-atollen zouden moeten verrijzen langs de Wieringermeerdijk en op afstand van Medemblik en Den Oever. Het worden een ringdijken van zand met ondiep water waarin de zonnepanelen geplaatst worden. De plaatsing op het IJsselmeer zou vissers en boeren belemmeren en de nationale drinkwatervoorraad laten slinken. Ook dreigt de komst activiteiten van Defensie te belemmeren. Dit blijkt uit geopenbaarde documenten die De Telegraaf heeft opgevraagd.
Boeren zijn bang voor een verslechtering van de waterkwaliteit. Daarom kijkt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mee naar de potentiële effecten op de landbouw, visserij en natuur. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maakt zich zorgen over "mogelijk nadelig effect op het waterbergend vermogen en de zoetwatervoorraad van het IJsselmeer".
Terwijl de projectontwikkelaars juist als claimen dat door de ondieptes en luwe zones de biodiversiteit en voedselmogelijkheden voor vissen en vogels enorm verbetert. projectmanager Michiel Roohé zegt daarover op de site van SOLAR: "Het stimuleren van plantengroei binnen ondiepe atollen vormt een forse impuls voor het behalen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) doelen. Dit is een belangrijke stap in het verbeteren van de waterkwaliteit van het IJsselmeer."
Hoewel de lokale gemeenteraad van de gemeente Hollands Kroon fel tegenstander is van het plan en hierover zelfs een uitspraak deed, blijkt dat ambtenaren van maar liefst vijf ministeries, Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland en twee gemeenten bezig zijn met een vergevorderde 'verkenning' voor dit 'prestigeproject', zoals het in ambtelijke stukken omschreven wordt.
Dit project komt naast grote datacentra van Amerikaanse techgiganten en grootste windmolenparken op de kop van Noord-Holland. Uit interne documenten die De Telegraaf heeft opgevraagd blijkt dat ambtenaren worstelen met de plannen, mede nu er lokaal verzet is tegen het plan 'Buitendijks'.
Bron: Telegraaf, SOLAR magazine
Meer over:
zonne-atollenMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.